23 okt 2019

Vivaldi i nutid

- En verden set fra oven og en prisoverrækkelse

I Karl Aage Rasmussens udgave af Vivaldis populære barokværk De fire årstider er intet komponeret om, men rytmer og klange er justeret, så musikken pludselig indvarsler mere moderne tiders musik

”Komponisten Karl Aage Rasmussen har taget et overraskende greb om De fire årstider, som får musikken til at danse og gør dig glad i låget […] virtuost, superfedt og totalt medrivende.”

Disse flotte ord plus fem hjerter gav Politikens Thomas Michelsen udgivelsen De fire årstider efter Vivaldi, der udkom denne september, og aftenens koncert er også releasekoncert i København.

Selv udtaler Karl Aage Rasmussen:
"Ideelt set bør musik klinge, som den lød, da den blev til. Men det er ikke så ligetil. Kan vi genkende os selv og vores liv i en berusende smuk, men helt igennem velkendt Vivaldi? Kan vi opleve bare lidt af den energi og det fysiske nærvær, der overvældede folk på Vivaldis egen tid?"

Mørke og lys

Koncerten indledes med uropførelsen af et nyt værk, En verden set fra oven, af den unge, danske komponist Signe Lykke. Værket er på bestilling af Concerto Copenhagen blevet til i tæt dialog med musikere fra orkestret. Værket undersøger ekstreme dynamiske udsving og store klang- og intonationsmæssige kontraster. Der arbejdes med lange, meditative og mørke passager, der udfordrer vores intuitive søgen efter puls. Disse passager stilles overfor lyse, flerstemmige små melodifragmenter - ekspressive og repeterende.

Koncerten markerer et stort fremskridt i Concerto Copenhagens arbejde med ny musik og danske komponister. Efter koncerten vil Signe Lykke få overrakt H.C. Lumbye-prisen, og dette samt udgivelsen af De fire årstider vil blive fejret med et glas bobler til publikum efter koncerten.