7 okt 2019

Verdenspremiere på omfattende multimedieværk

Fredag d. 18. oktober er der verdenspremiere på det store orkestrale multimedieværk TRIO af Simon Steen-Andersen ved åbningskoncerten til Donaueschinger Musiktage. 

I TRIO samler Simon Steen-Andersen de tre SWR-ensembler, SWR Symphony Orchestra, SWR Vocal Ensemble, SWR Big Band, som tre individuelle stemmer i en trio, hvori også indgår historiske videoklip fra SWR-arkivet. Arbejdet med det store format har været en ny og omfattende skabelsesproces.

Alt materiale, der bruges i TRIO, er arkivoptagelser af SWR Symfoniorkester, Big Band og kor, og det 45 minutters stykke er således blevet til ved at flette mange forskellige stykker til ét.

Simon Steen-Andersen uddybede dette i et interview fra Danmarks Radio i 2018:

”Når jeg skriver orkestermusik, leder jeg efter en idé, som gør, at vi kan lytte til orkestret på en ny måde, og det får jeg i den grad mulighed for at arbejde med i stort format i dette projekt. I stedet for at blande symfoniorkestret, koret og bigbandet til ét kæmpeorkester, vil de blive behandlet som tre selvstændige instrumenter, hver med sin unikke stemme, lyd og identitet og med muligheden for at spejle og perspektivere hinanden. Denne ‘trio’ udvides med historiske arkivoptagelser af orkestre, kor og bigbands, så musikken ikke bare kan bevæge sig frit i klang, stil og identitet, men også springe frem og tilbage i tid."

På koncerten kan man opleve en slags kald og respons mellem ensemble og videoklip, når de forvandles til et helt nyt stykke af sig selv. Ved at fremføre arkivmaterialet præsenterer TRIO SWR's historie og rejser således spørgsmål om orkestrene og kompositionerne på metaniveau.

TRIO er bestilt af SWR Classic og Danmarks Radio, og som direktøren for Donaueschinger Musiktage, Björn Gottstein, udtrykker det:

"Hvis der er en komponist, der kan bringe en så kompleks og mangfoldig en komposition til live, må det være Simon Steen-Andersen"