20 dec 2018

Stor international hæder til danske musikværker

Den højt profilerede internationale konkurrence for musikteater, Music Theatre NOW, har med en prominent jury i spidsen præmieret hele to danske værker udvalgt blandt 436 deltagende, blandt produktioner fra hele verden.

Danmark er for alvor rykket ind i superligaen, hvad angår musikalsk performancekunst. Music Theater Now (MTN), som holder til i den hollandske by Rotterdam, men består af et netværk af betydningsfulde musikteatre og festivaler i hele verden har netop tildelt to ud af de i alt ti vinderpladser til danskproducerede værker. De to værker er AquaSonic af Laila Skovmands ensemble Between Music og operaen Falling Awake af Lasse Schwanenflügel Piasecki. Begge komponister er debuteret fra solistklassen ved Det Jyske Musikkonservatorium hos den verdensberømte danske komponist Simon Steen-Andersen.

Med en jury bestående af internationalt anerkendte kuratorer og scenekunstnere fra fem kontinenter er vindertitlerne til de danske værker en kæmpe anerkendelse. I juryen i år sad blandt andet Limor Tomer, som er general manager på Metropolitan Museum of Art, New York City.

Øjenåbnende manipulation

Operaen med den drilske titel Falling Awake tager fat i måden, vi mennesker forholder os til de fortællinger, vi indgår i. Udgangspunktet er, at vi alt for nemt falder for det, vi hører i medierne, fra politikere og vores nærmeste. Falling Awake er tænkt som et wake-up call og øjenåbner. Jurymedlemmet Krystian Lada, som er dramaturg og bosat i Bruxelles, udtaler:

”Først får Falling Awake publikum til virkelig at falde for og underkaste sig den melodiske visuelle skønhed, som er vævet ind i en tilsyneladende triviel fortælling. Dernæst rusker den os vågne, så vi erkender, hvordan den unge pige udnyttes ondt i den opera, som vi indtil da har fulgt ukritisk. Lasse Schwanenflügel Piasecki’s kunstneriske strategi kontrollerer og overskrider publikums opfattelse på en meget håndgribelig måde for at blotlægge mekanismerne i manipulationen og social udnyttelse. Den er en insisterende påmindelse og bøn om, at vi forholder os mere kritisk til de fortællinger, vi er en del af i vores liv.”

Falling Awake spillede på Folketeatret i København under KLANG Cph. Avantgarde Festival i 2017. Operaen fik flotte anmeldelser og komponisten modtog Augustinusfondens 75 års jubilæumsbevilling for sit arbejde.

Se scene fra Falling Awake

Musikere under vand

I Between Music’s AquaSonic spiller og synger fem musikere i hver sit menneskestore akvarium helt under vand. Instrumenterne er specialdesignede og værket er resultatet af mange års eksperimenter. Drevet af nysgerrighed og en trang til at udforske grænserne for for den menneskelige eksistens, tager AquaSonic publikum med på en unik og fascinerende opdagelsesfærd ned i dybet på hidtil uudforsket grund.

Neo Muyanga, som er komponist fra Cape Town, og medlem af årets MTN jury udtaler:

”Som jury var vi slået af den utrolige dedikation, som ligger bag produktionen. Værkets skabere lykkedes med at opfinde originale og medrivende måder at spille sælsomme og fascinerende instrumenter, at bruge åndedrættet og synge lokkende sange – alt i mens de er omgivet af en flydende ’overjordiskhed’ under vand. Produktionen er også slående for dens scenedesign med menneskestore akvarier, flot elektronisk forstærkede. Resultatet er en radikal og dybtegående musikteater optræden, der tydeligt viser en vilje til at arbejde ind i det ukendte.”

Se AcquaSonic trailer

De store scener i udlandet venter

AquaSonic og Falling Awake blev vurderet blandt i alt 436 musikteater forestillinger. De i alt ti vindere får ingen pengepræmie, men deltagere i netværket omkring konkurrencen forpligter sig på at købe mindst én af de ti forestillinger. Samtidig inviteres de ti vindere til at blive præsenteret på Music Theater NOW’s årlige forum for verdens vigtigste kuratorer, købere og agenter inden for musikteater.

Værdien af at vinde konkurrencen er dermed af stor betydning for de to danske værkers liv på den internationale scene. Falling Awake planlægges at starte på international turné fra maj 2020. AquaSonic har allerede spillet på store scener flere verdensdele, senest i Hong Kong, og er et viralt hit. Nu forventes værket at komme endnu bredere ud, men først er der til februar opførelser i hjembyen Aarhus på Godsbanen.