4 nov 2019

Rohloffs musik i Europa og Mexico

Komponisten Steingrímur Rohloff har et travlt efterår med mange opførelser i både Europa og Mexico - lige fra større sinfoniettaværker til kammermusik samt en børneopera. 

Det Berlin-baserede Ensemble LUX NM har præcist afsluttet en omfattende Mexico-turné, hvor de spillede Rohloffs værk Close Relatives. Ensemblet har tidligere indspillet værket og vundet “German Record Critic's Award” for CD´en.

Et andet tysk ensemble nemlig El Perro Andaluz fra Dresden spiller Rohloffs ANTARCTICA, et stort halvtimes Sinfoniettaværk, der involverer en videointeraktion, som “spejler” livemusikken. Videodelen er skabt af den danske videokunstner Lene Juhl. Værket fremføres i Dresdens store Festspielhaus Hellerau den 8. november - et af de vigtigste internationale centre for moderne kunst og kultur i Tyskland og Europa i det hele taget, der fungerer som et tværfagligt produktionshus, som præsenterer samtidskunst, dans, musik, teater, performance og mediekunst.

En anden opførelse af Rohloffs værker foregår i det berømte Barbican i London. Dette kulturhus er kendt for sit samarbejde med nogle af de mest toneangivne kunstnere på den internationale kulturscene . The Barbican præsenterer et innovativt, internationalt program, der krydser kunstformer, og samarbejder med organisationer fra hele verden. Under en “marathon af etuder” spiller stjernepianisten Tamara Stefanovich Rohloffs klaveretude Making friends i London den 10. november.

Den banebrydende franske cellist Séverine Ballon er ligeledes lige nu på turné igennem Tjekkiet med en af Rohloffs værker: Hun spiller hans Magic Number. Séverine Ballons arbejde fokuserer på fremførelsen af cellorepertoirets centrale værker samt samarbejder med nulevende komponister. Hendes musikalske udforskninger som improvisator har været med til at udvide de klanglige og tekniske muligheder af hendes instrument.

Derudover kan der høres to store sangcykler af Steingímur Rohloff som afslutter årets Nordic Music Days i Bodø, i Nordnorge den 16. november, hvor Esbjerg Ensemble sammen med den hollandske Mezzosoprano Francine Vis fremfører arier fra Rohloffs opera Lysistrate” og “Five songs by Medea. Begge værker er baseret på tekster af en af Danmarks største digtere, nemlig Peter Laugesen, som Rohloff har et mangeårigt samarbejde med.

Sidst men ikke mindst har Rohloff skrevet en ny børneopera. Han har skrevet historien i samarbejde med den debuterende librettist Therese Fabricius. Kammeroperaen for børn og voksne er et mørkt eventyr om en pige, der mister sin stemme. For at finde den, bevæger hun sig ud på en eventyr-rejse, hvor hun møder væsener, der måske eller måske ikke er skabt af hendes egen fantasi og følelser ...

Philomenas stemme som operaen hedder, fremføres på Zangenberg Teater fra den 15. november til den 1. december.