26 feb 2020

Nyt single-format fra Dacapo

Få en forsmag på Louise Alenius' kommende opera med korværket ILT. Lydsiden af den aktuelle installation, The Wave, er netop udkommet som digital single.

I øjeblikket kan lyd- og lysskulpturen The Wave opleves på Ofelia Plads ved Skuespilhuset i København, hvor den oplyser vintermørket med sine karakteristiske trekantede porte af lys. Den 80 meter lange skulptur inviterer publikum på en rejse gennem menneskets luftrør. Det er kunstnerkollektivet Vertigo, der har skabt lyssiden til skulpturen, mens den danske komponist Louise Alenius har skabt lydsiden ILT.

Et gigantisk luftrør og kroppens ønske om ilt

Louise Alenius' femstemmige korværk ILT er en forsmag på hendes kommende opera (uden endelig titel), som har premiere på Operaen i foråret 2022.

Værket illuderer et gigantisk luftrør og kroppens ønske om ilt, når det afspilles via højttalerne i installationskunstværket The Wave's i alt 40 lysporte. Bevæger man sig som publikum fra den ene ende til den anden gennem værket, oplever man samtidig fem af operaens klassiske stemmegrupper (sopran, alt, kontratenor, tenor og bas) afløse hinanden. Stemmegrupperne repræsenterer organer, der skriger på ilt.

Musikken er indsunget af fem stjernesangere fra Den Kongelige Opera; Sofie Elkjær Jensen, Elisabeth Jansson, Morten Grove Frandsen, Jacob Skov Andersen og Frederik Päevatalu Rolin.

Nyt single-format fra Dacapo

Med udgivelsen arbejder Dacapo videre med at afprøve nye udgivelsesformater.

Inden for den klassiske og ny musik er rene digitale udgivelser fortsat ikke udbredt. Det gør Dacapo nu op med, for, ved også at arbejde rent digitalt og med singleformatet, at have mulighed for at udgive værker, som ikke egner sig til f.eks. CD-formatet og for at imødekomme komponister og musikere, der ønsker at kunne arbejde fokuseret med digital tilstedeværelse.