19 feb 2020

Moderne mandag

- med gæstespil fra Linz

Den danske pianist Sven Birch flyttede i 1992 til Østrig, hvor han i dag er professor og institutleder på Bruckner Universitetet i Linz, i årene 1998 – 2003 underviste han også på Mozarteum i Salzburg. Ud over at være en efterspurgt docent ved klaverkurser og mesterkurser i en lang række lande er han også komponist og har bl.a. fået udgivet en serie med pædagogisk klavermusik på forlaget Universal Edition. Med sin hustru, den græskfødte fløjtenist Ria Georgiadis, professor på det Ioniske Universitet på Korfu, der blandt andet har studeret hos Robert Aitkin og Karlheinz Stockhausen, har han en omfattende koncertvirksomhed, og de har et tæt samarbejde med mange komponister, som har skrevet værker til dem.

Koncerten indledes med Stockhausens SUSANIs ECHO for altfløjte fra operaen MONTAG aus LICHT. Den første afdeling kredser på forskellig måde omkring Gunnar Berg, der på sin bryllupsrejse med Béatrice Berg til feriekurserne i Darmstadt i 1952 hørte og blev stærkt optaget af Stockhausen og hans Kreuzspiel. Det blev til venskab, Béatrice spillede ofte Stockhausens Klavierstück I-IV (1952) på sine koncerter, og til sit store klaverværk Gaffky’s (1958-59) har Berg uden tvivl hentet inspiration i Stockhausens punktmusik. Niels Viggo Bentzons elegante Variationer over eget tema fra 1942 fik i 1953 sin franske førsteopførelse i Paris af den danske fløjtenist Eyvind Rafn med Béatrice Berg ved klaveret. Ved den koncert spillede Eyvind Rafn også Bergs Pastourelle for solofløjte, som han havde komponeret i 1950 i Salzburg, og som Rafn i 1990 indspillede for Dacapo.

UROPFØRELSE

Anden afdelings værker er mest af nyere dato, endda så nye, at der er en uropførelse af Sven Birch, komponeret sidste år i Grækenland og inspireret af astronomiske fænomener/begivenheder. Titlen Escape Velocity angiver den hastighed et himmellegeme eller rumfartøj skal have for at kunne forlade f.x. jorden, og astronomisk interesserede vil sikkert nikke genkendende til suitens fire satstitler - Lysekko, Vela Pulsar, Gammaglimt og Rød Dværg.
Den græsk-irske Evangelia Rigakis Lost Ships List fra 2018 er en klagesang over den farlige og økologisk katastrofale jagt på hvaler og sæler ved Antarktis i årene 1876-1920, hvor mange mænd omkom i et helvede af kulde og sult. Værket er skrevet til Ria Georgiadis og Sven Birch, til hvem Mogens Christensen også har skrevet Euterpe's Flute - en refleksion over musikkens rolle i det antikke Grækenland.