17 maj 2022

Manualen

Ny opera om aktiv dødshjælp af Louise Alenius

En særlig verdenspremiere fandt sted d. 15. maj. Komponisten Louise Alenius’ nye opera Manualen er en fortælling om en uhelbredelig lidende krop, der finder fred. Forestillingen behandler og undersøger emnet aktiv dødshjælp/eutanasi og er inspireret af debatten om den dømte danske læge Svend Lings’ kontroversielle værk.

Hovedrollen som Bevidstheden synges af Den Kongelige Operas Elisabeth Jansson med Sofie Lund Tonnesen i rollen som Døden ved sin side. Morten Grove Frandsen synger rollen som Manualen. De omkranses af de forskellige organer, der er underlagt bevidsthedens valg om at stoppe smerten for altid.

Hele Operaen inddrages i Alenius’ unikke univers og omdannes til et kæmpe legeme med bevidsthed, smerte og organer.

Inden forestillingen begynder kan man også opleve Louise Alenius’ anmelderroste installationsværk Tête i Operaens foyer. Tête, der i 2019 blev udstillet på Statens Museum for Kunst, er en mere end tre meter høj træskulptur, formet som kunstnerens eget hoved, og samtidig en koncertsal for ét publikum ad gangen, hvor flere af Alenius’ ufuldendte og spirende musikalske idéer kan høres.

De syv dødssynder
En aften i operaen med Manualen er også en aften med Kurt Weill og Bertolt Brechts samfundskritiske klassiker De syv dødssynder. En danse- og musikforestilling og en fortælling om dysfunktionelle familierelationer og dobbeltmoral med noget af Weills allerbedste musik.

Anna, i skikkelse af både den anerkendte, danske sanger Nanna Øland Fabricius aka Oh Land og danseren Lukas Hartvig Møller, rejser ud for at tjene penge til familiens ophold, og møder undervejs de syv dødssynder.

Således kan du opleve to forestillinger på én aften, som undersøger grænserne for moderne opera.