Lydværk med økologiske perspektiver

Det forsvundne mesterværk Les Éphémères af den selverklærede lydmaler Knud Viktor (1924-2013) udgives nu af Institut for Dansk Lydarkæologi – hele 40 år efter dets tilblivelse.

Knud Viktors banebrydende lydarbejder – hans images sonores – består af lydoptagelser af insekter, dyr og hans lokale omgivelser. Hans eneste tidligere udgivelser, de eftertragtede LP’er Images og Ambiances fra 1972, blev genudgivet af Institut for Dansk Lydarkæologi i 2017. Les Éphémères blev oprindeligt kommissioneret af den franske radiostation France Musique i 1977 og bestod af tyve korte lydbilleder, der blev sendt som små vignetter indimellem de andre radioprogrammer. Et færdigt masterbånd og endda et komplet cover-layout til en LP-udgivelse blev fundet i Viktors arkiver, efter hans død i 2013. I samarbejde med foreningen Allo la Terre og Museet for Samtidskunst, er Institut for Dansk Lydarkæologi meget glade for endelig at kunne udgive dette helt centrale værk.

Historien om Les Éphémères

Fra midten af 1970’erne begyndte Viktor næsten udelukkende at komponere for fire kanaler. Han opfandt sin egen intuitive kvadrofoniske mixer – Tetramix – for at realisere sine rumlige visioner for hans Image VI – Lubéronsymfonien, og fra da af
arbejdede han med kvadrofonisk lyd, hvilket gjorde udgivelsen af hans værker vanskelig. Les Éphémères ligger tæt på i tid og knytter også tætte bånd til Lubéronsymfonien, som Viktor betragtede som sit hovedværk. Måske mest påfaldende er skiftet
i den måde, hvorpå han anvender optagelser af insekter, fugle og dyr i både Lubéronsymfonien og Les Éphémères: Ofte ubehandlede og klart genkendelige, efterlader de dyrelydenes iboende melodi og rytme til at stå for sig selv som en slags sang, og lag på lag skaber de enkle og elegante lydbilleder. I to af de tyve stykker blander Viktors egen stemme sig med dyrene, idet han reciterer to digte. Det ene om den syngende vingård befolket af musikalske fårekyllinger, det andet tegner et efterårsbillede med vin, der bobler i tønder, mens vi hører vinfluerne summe:

Det er fårekyllinger
i titusindvis.
De får dalen til at resonere.
De er overalt:
på blade
på græsstrå.
De er meget svære at få øje på.
I virkeligheden er de mange flere, end dem
man hører.
De rejser deres gennemsigtige vinger i luften
og får dem til at vibrere.
Lyden forplanter sig fremad og bagud,
ikke til siderne.
Det er de mest melodiske af alle fårekyllinger.

Vinmarken synger.

Efterår
Høst
I tønderne bobler vinen.
Millioner af vinfluer er overalt.
De synes brunlige
men ser man godt efter
opdager man at øjnene er røde – lysende.
Kroppen er okkergul
med sorte ringe hele vejen rundt.
I lyset reflekterer vingerne alle farver