28 aug 2017

DKF's musikpris '17

Ved Dansk Komponistforenings årlige sommerfest fredag d. 25. august i SOHO på Vesterbro, uddelte foreningen traditionen tro sin Musikpris.

Prisen på 20.000 kr. gik i år til akkordeonisten Andreas Borregaard, som fik følgende ord med på vejen af foreningens formand Bent Sørensen:
 

Hvert år uddeler Dansk Komponistforening sin musikpris, og i de senere år har vi gjort det i forbindelse med vores sommerfest. Vi kan feste selv; men vi bruger også festen til at fejre andre. Vi giver en pris. Den pris har vi igennem årene givet til ildsjæle ‐ udøvende musikere, koncertarrangører og sågar festivaler. Vi giver prisen til nogen, der har hjulpet vores musik på vej – som har brændt for vores musik, og som har haft en særlig betydning for opførelse og udbredelse af den ‐ vores musik.

Det kan uden tvivl være belastende og hårdt at arbejde med os, komponister. Vi kan være forfærdelige – egocentriske, urimelige og vores musik kan nå helt ud til hampen. Når vi samarbejder med andre kan vi være besværlige og bevæge os med meget korte lunter mod de røde felter, og måske netop derfor bliver det en velsignelse for os, hvis vi samarbejder med mennesker, der kan bevare roen, selv når komponisten er allermest urolig.

I år går prisen til et af vores musiklivs mest behagelige og rolige mennesker; men tag ikke fejl. Der er intet behagesygt eller flegmatisk, når vedkommende omgiver sig med os, komponisterne og musikken, for indeni er der en voldsom, kreativ ild, der brænder. Roen og ilden ligger i en musiker, der er noget af det mest seriøse og suveræne – teknisk som musikalsk, vi kommer til at møde. Det er en instrumentalist, der ikke bare i Danmark hører til blandt de ypperste; men som igennem de seneste år har placeret sig i verdensklasse på sit instrument.

Vi giver prisen til en af de allerbedste i verden; men selvom prismodtageren har en international karriere, er den nye danske musik stadig kernerepertoire på hans koncerter. Utrætteligt bringer han vores helt ny‐skrevne musik ud i koncertsale og på festivaler, og hans indstudering og forståelse af den er imponerende og kalder på vores taknemmelighed.

Hans ro og ild bliver til en koncentration og en målrettethed. Man kan se ham cykle igennem byen med sit instrument på en ”Long John” til både han og instrumentet sidder tæt forbundet på scenen; og så er det ikke bare et syn; så hører man det hele så smukt – fra det følsomme til det vanvittige, når han og instrumentet smelter sammen, og de sammen gør musik til kunst.

I mange år – I hele sin karriere har Andreas Borregaard med sit akkordeon givet så meget til den nyeste danske musik og til det publikum, der har lyttet til ham, at han selvfølgelig skal have Dansk Komponistforenings Musikpris 2017 på 20.000 kr.