1 nov 2019

Det hele menneske og hans fem saxofoner

I et kunstnerisk samarbejde mellem GLiMT og ZeBU præsenterer de to teatre en ny produktion, der binder sløjfe mellem det sanselige, det æstetiske og det lærerige. Det sker i forestillingen Ilt, der spiller på ZeBU fra d. 31.oktober til d. 10. november 2019.

Med forestillingen Ilt inviterer GLiMT og ZeBU børn og deres undervisere ind i et læringsrum, hvor krop og hoved er sat i spil. Forestillingen er en undersøgelse af flere formater – det performative, det musikalske og det historiske – hvor det unge publikum møder saxofonens historie i et fysisk univers.

De to teatre vil med Ilt invitere til en fællesoplevelse, hvor skoledagen bliver erstattet af et fysisk møde, en liveoplevelse, som bryder med det vante læringsrum.

Den scenekunstneriske oplevelse handler altså ikke om at være et alternativ til undervisningen, men derimod om at skabe en forbindelse mellem det kunstneriske og det faglige – og give de unge et frirum, hvor der er plads til at reflektere, fejle og drømme.

Teatret bliver derved et supplement til skoledagen, der sætter børnenes hverdag i scene. For hvad der står på skoleskemaet, bliver ofte – særligt på de fleste børne- og ungdomsteatre – spejlet på scenen med aktuelle tematikker, sanselige virkemidler og nye perspektiver.

I Ilt bliver der taget fat i tematikker, som giver børnene – og deres undervisere – et musikalsk møde med historien. Underviserne bliver desuden hjulpet på vej af skræddersyede skoleforløb, som de kan tage med sig hjem i klasseværelset.
 

Kan kultur være med til at danne den nye generation?

Det moderne menneske prøver at forstå verden ved at dele den op i kasser. Dette er en naturlig forlængelse af det moderne samfund, der særligt i undervisningssystemet bliver formet af en samfundsmæssig struktur, hvor der oftest er mere opdeling end sammenhæng.

Dette er, hvad det kunstneriske hold, bestående af instruktør Jørgen Carlslund, og performer Lars Lindegaard Gregersen, ønsker at italesætte:

"Med Ilt viser vi det modsatte, at alting hører sammen, og at intet giver mening uden denne sammenhæng. Ingen saxofon uden et menneske, der fik en ide. Intet menneske uden ilt, ingen lyd uden luft, ingen lyd fra saxofonen uden vejrtrækning, ingen vejrtrækning uden luft.

Teater som i forestillingen Ilt, der blander fortælleteater, fysisk teater og musik kan vise den slags sammenhænge uden at forklare dem. Men gør, i underholdende og æstetisk form, verden til noget der skal sanses og ikke kun forstås", fortæller Jørgen Carlslund.