15 mar 2022

120 years of sound art

Bogreception for: 20 Years of Sound Art af Lars Lundehave Hansen og The Bloomsbury Handbook of Sound Art redigeret af Sanne Krogh Groth & Holger Schulze

Hvad er lydkunst i det 21. århundrede? Hvem er nutidens performere, og hvad gør de for at finde og skabe lyde, der får os til at lytte, tænke, diskutere, tvivle eller forestille os? Hvilke lyde er blevet lavet og præsenteret for nylig for at tiltrække et publikum af lyttere, kunstnere, fans, forskere og aficionados?

Statens Værksteder for Kunst (SVFK) fejrer to udgivelser, der er udgivet for nylig: Lars Lundehave Hansens „20 Years of Sound Art" (2021) og Sanne Krogh Groths og Holger Schulzes „Bloomsbury Handbook of Sound Art" (2020).

Både boxsettet og håndbogen undersøger en række performances, installationer og praksisser, herunder lyd, lytning og sansning; og SVFK har planlagt en spændende eftermiddag, der dykker ned i nogle af de nævnte emner gennem modererede foredrag med de forfattere og forskere, der har bidraget til udgivelserne samt en artist talk og lyd performance fra Lars Lundehave Hansen.

Igennem to årtier har lydkunstner Lars Lundehave Hansen markeret sig som en visionær og konstant eksperimenterende kraft. Med et afsæt i både en kunstnerisk akademiuddannelse og en mangeårig engageret produktion i eksperimenterende lydmiljøer har Lundehave Hansen konstant afdækket og udforsket lyd i værker og værker af lyd. 20 Years of Sound Art (2021) er et uddrag af en lang kunstnerisk rejse og former et fysisk gestalt af hans overvejelser og tanker undervejs. Det er et udvalg af lydfiler fra denne produktion, der nu gøres bredere tilgængeligt som et retrospektivt værk, der indsætter Lars Lundehave Hansens praksis og udvikling i kronologisk orden

Holger Schulze er professor i musikvidenskab ved Københavns Universitet og hovedforsker ved Sound Studies Lab. Han er stiftende redaktør af bogserien Sound Studies, producerede radioindslag for Deutschlandfunk Kultur og samarbejdede med Haus der Kulturen der Welt Berlin. Han skriver for Merkur, Seismograf, Neue Zeitschrift für Musik, Positionen. Publikationer omfatter: The Bloomsbury Handbook of the Anthropology of Sound (2021, red.), The Bloomsbury Handbook of Sound Art (2021, co-ed.), The Sonic Persona (2018), Sound as Popular Culture (2016, co-ed. .).

Sanne Krogh Groth er lektor i musikvidenskab ved Lunds Universitet, Sverige. Hun er kontordirektør for Lydmiljøcentret, Lunds Universitet og chefredaktør for onlinetidsskriftet Seismograf Peer. Hun er forfatter til bogen Politics and Aesthetics in Electronic Music (2014) og medredaktør af antologierne The Bloomsbury Handbook of Sound Art (2020) og Negotiating Noise (2021). Hun udfører i øjeblikket feltbaseret forskning i eksperimentel musik og dekolonial æstetik i Indonesien.