5 okt 2022

Xenakis 100 år

- Komponisten, der forenede musik og arkitektur

Iannis Xenakis ville i år være fyldt 100 år, og i anledning af hans 100 års jubilæum kan man opleve en koncertrække, der lader hans musik udfolde sig i og spille sammen med ikonisk arkitektur rundt omkring i Danmark – bl.a. i Den Sorte Diamant. Koncertrækken bærer titlen Ancestral Modernism, og konceptet er skabt af slagtøjspiller, komponist og performer Ying-Hsueh Chen, som selv har et stort kendskab til Xenakis’ musik.

Verdenskendte musikere med ekspertise i Xenakis’ musik samles denne aften om at give den vildest mulige oplevelse af hans banebrydende værker. Ud over Ying-Hsueh Chen kan man opleve JACK Quartet og Maciej Nerkowski.  

En radikal komponist

Iannis Xenakis var den radikale komponist, der ikke kunne sættes i bås. På opfordring af hans lærer i Paris, Olivier Messiaen, begyndte han at overveje hvordan instrumental lyd kunne bygges, ligesom som en struktur er bygget uden ”sprækker og sømme” i konstruktionen. Han havde allerede en uddannelsesmæssig baggrund i musik, oldgræsk, matematik samt fysik og tog nu også arkitektur til sig. Han arbejdede en del år i Le Corbusiers studie, først som ingeniør og senere som designer, specialiseret i komplekse arkitektoniske modeller. Xenakis’ mesterstreg som komponist var at omsætte disse modeller til musik.

Lyder dette meget ”højpandet”? Bag al denne konstruktionstænkning ligger Xenakis’ kongstanke: ”Lytteren skal gribes, og hvad enten han kan lide det eller ej, drages ind i lydens bane, uden nogen som helst forudsætning…”

Koncerten begynder foran Dronningesalen i Diamantens Atrium med to af Xenakis’ elektroniske værker, tilpasset til Diamantens 12-kanals anlæg af Wayne Siegel.