11 sep 2020

Working with exploded music

Kom ind i komponisten Lars Lundehaves åbne værksted, når han eksperimenterer med skitsen til værket Exploded Music (2020)

Det åbne værksted finder sted på spillestedet Mayhem i perioden 14.-24. september, hvor publikum er inviteret til at besøge det åbne værksted i hele perioden, og få en snak om kunst og værk, samt opleve hvorledes kunst faktisk bliver skabt og hvilke overvejelser der præger værket. Dette bidrager til en anderledes kunstoplevelse, hvor man får lov at kigge kunstneren over skulderen og opleve værket, før værket møder sit publikum.

Oprindelig blev skitsen udarbejdet til Byens Hegn/Metroselskabet, men udførelsen af værket blev aflyst af Covid19 pandemien. “Exploded music” opleves som et grafisk partitur, der kan tolkes som passagerers bevægelser henover en perron, eller deres positioner i et tog. Værket, der er 25 meter langt, består af 85 laserskårede plexiglas trekanter i varierende størrelser, beklædt med refleksfolie. Afhængig af beskuerens position skabes en ny komposition, når sol og lys fra tog og perron mv. reflekteres af værket. I denne model kastes lyset dog af roterende projektører, værket er dimensioneret lidt anderledes og omslutter beskueren i en 360 grader cirkel med en diameter på omkring 15 meter.

Både lyd og lys defineres som svingninger over tid, og med inspiration fra traditionen for grafiske partiturer og konceptkunstens værkanvisninger, var det tanken ikke alene at skabe et lydværk uden hørbar lyd, men også et lysværk uden tilsluttet strøm. Som at læse noder, mens man nynner melodien og blinker hurtigt med øjnene. Trekanterne symboliserer tonerne i et forløb, ikke ulig noder på et ark, som aktiveres afhængigt af beskuerens relative position i forhold til lysfaldets indgangsvinkel på refleksfolien. Modsat andre lydværker udfoldes og udforskes dette værk ikke kronologisk over tid, men opstår og opleves i fragmenter af øjeblikke.

Dette er en unik mulighed for at møde kunstneren på sit værksted, til en snak om kunstens rum og væsen.