28 okt 2020

Urolige tider

Onsdag den 4.november 2020 uropfører Nordic String Quartet STRYGEKVARTET NO.1 “UROLIGE TIDER” af Hanne Tofte Jespersen i Værket i Randers

Det prisvindende ensemble Nordic String Quartet spiller et program, som sætter nutidens urolige tider i relief: Haydns Op.76,2 "Kvinten" fra 1797-98, Strygekvartet No.1 'UROLIGE TIDER' bestilt til projektet hos Hanne Tofte Jespersen, og Brittens 1. strygekvartet fra 1941.

Om sin nye kvartet fortæller Hanne Tofte Jespersen:

- I livtag med strygekvartetgenren har det for mig udgjort en kæmpe inspiration at skulle dykke ned i værker af de to mestre, Haydn og Britten, og tage afsæt i noget, der havde "urolige Europa" til fælles med starten af det 21.årh. Set i bakspejlet har der også været en mærkelig forudanelse over det. Mens jeg lagde sidste hånd på min første strygekvartet, dukkede corona covid-19 op på arenaen, og uropførelsesåret 2020 er om noget præget af urolige tider over hele kloden. 

Joseph Haydn (1732-1809) skrev sine sidste seks strygekvartetter, mens truslen om krig i Europa rykkede stadig tættere på. Den franske revolution 1789 havde sat spørgsmålstegn ved den gamle adels rolle. Franske musikere flygtede til London, som blev centrum for musikalsk nyskabelse. Haydn rejste dertil flere gange. Med Opus 76, 1-6 fornyede han endnu engang strygekvartetgenren.

Knap 150 år efter skrev Benjamin Britten (1913-76) sin første strygekvartet i USA. Han havde i 1939 forladt England; bestillingen i 1941 på en strygekvartet fra en af "den nye verdens" kunstmæcener var kærkommen. Trods kunstnerisk succes i USA besluttede Britten i 1942 at vende tilbage til England. På sørejsen over Atlanten genskrev han sit lysende korværk over W.H.Auden's hyldestdigt til musikkens skytsengel Hymn to St Cecilia. Strygekvartetten havde han ladet begynde sfærisk, nærmest korisk.

Baggrund for projektet
Værkbestillingen udspringer af en konference for kammermusikken, som Dansk Komponistforening var med til arrangere i  maj 2018. Den blev starten på samtaler mellem initiativtager og formand for Kammermusikforeningen BRAGE i Randers, Aksel Nielsen, og komponist Hanne Tofte Jespersen om, hvordan man kan udvikle et program, hvor komponist, musikere og arrangør arbejder sammen, og hvor komponisten skriver sit nye værk i den kontekst, det skal spilles i:

Kommermusikforeningen Brage er gået sammen med fire andre danske musikforeninger om projektet. Ud over koncerter med optakter i de lokale foreninger er der tilbud om klassebesøg med komponist og en af musikerne på gymnasier. Hanne Tofte Jespersen har skrevet undervisningsmateriale til gymnasiebrug, og Ida Bach Jensen har lavet projektets film. Se mere på hjemmesiden www.uroligetider.dk