18 nov 2022

Sange fra i dag

Ny musik udfordrer udgivelsesformatet som koncept

Sange fra i dag er en sangcyklus komponeret af Anders Lauge Meldgaard og Aske Zidore med afsæt i digte af Ida Zidore. Værket består af ni sange for to drengesopraner, klaver og fløjte og er skabt til at tonale, rytmiske og tekstlige elementer kan brydes op og sammensættes på ny i en dertil skræddersyet app.

App'en præsenterer en helt ny måde at lytte til musik på. Musikken lyder forskelligt, hver gang den afspilles, og værket giver dermed musikken et nyt udgivelsesformat, hvor den kunstneriske bevægelighed bevares.

”Vi har skabt Sange fra i dag ud fra en kompositorisk undersøgelse og en udforskning af det digitale musikudgivelsesformat som koncept. Udgivelsen er et bud på en ny måde at lytte til indspillet musik på. Tanken er, at musikken ikke skal være fikseret – oplevelsen skal være forskellig hver gang man lytter. Ligesom koncertmusik er det, eller som musik i computerspil,” fortæller Aske Zidore

”Musikudgivelser er i dag underlagt en lang række låste formater. Hvis en sang skal afspilles i radioen, skal den have en vis længde, hvis den skal på en streaming-tjeneste, skal den uploades i et bestemt format og vil for altid blive afspillet uden musiske afvigelser eller variationer. Systemet omkring udgivelser skaber en meget stram form, som musikken skal passe ind i, og den ville vi gerne udfordre for at give både musikken og afspilningsplatformen en åben og omskiftelig form. En der er ikke-lineær og som giver plads til et utal af variationer,” supplerer Anders Lauge Meldgaard.

I skabelsen af Sange fra i dag har de to komponister bevæget sig indenfor et sæt af regler og logikker, der blandt andet har været inspireret af værktøjer fra spildesign, hvor man skaber
oplevelser, der fungerer på tværs af form og tidslighed. Resultatet er denne helt nye måde at udgive musik på.