25 nov 2022

Rudy

- en danseforestilling inspireret af James Joyce' mesterværk ULYSSES med musik af Lasse Schwanenflügel

Med premieren på forestillingen RUDY i Skuespilhuset, fejres 100 års jubilæet for udgivelsen af James Joyce skelsættende roman, ULYSSES - der med sin vidtrækkende kompleksitet og utallige lag og referencer, stadig får den skønlitterære verden til at skælve.

“Hvis lille Rudy havde levet. Se ham vokse op. Høre hans stemme i huset. Gå ved siden af Molly i Etondragt. Min søn. Mig i hans øjne. Mærkelig følelse ville det være.”

Sådan tænker hovedpersonen, Leopold Bloom, mens han mindes sin afdøde søn. Sorgen over at have mistet lille Rudy løber som en rød tråd gennem hele romanen, og det er denne sorg, der er omdrejningspunktet i forestillingen, som komponist Lasse Schwanenflügel kalder “en kombineret danseforestilling og guitarkoncert med danseren som solist og guitaren som scene.”

Ved brug af den optiske illusion “Pepper´s Ghost Illusion” (skabt i 1862), vil publikum opleve Rudys genfærd fremføre sin fortryllende Danse Macabre midt på guitaren, mens guitaristerne spiller på den! Danseren bliver på¨den måde guitarsolist i forestillingen og spiller med hele sin krop på strengene. Det slovakiske talent, Paulína Šmatláková, danser og synger rollen som Rudy, der vækkes til live på scenen ved hjælp af optiske illusioner. I ouverturen bliver musikken og savnet så hjerteskærende, at Rudy vågner og kravler op af guitarens hul for at synge, lege og spille med sin far, Leopold Bloom (spillet af guitaristen Henrik Bay Hansen), der desperat klamrer sig til fantasien om sin søn i levende live.

Om musikken siger Lasse Schwanenflügel: “Joyce skaber et abstrakt sprog for underbevidsthed og drømme, hvor fremdriften i fortællingen er associations-båret. ULYSSES minder simpelthen om musik; for når betydningerne bliver svære at få hold på, begynder vi at lytte til sproget på en anden måde: I stedet for sproget som formidler af betydning, hører vi på selve sproget - nærmest som om vi sansede et objekt, med det musikalske øre på samme måde, som et spædbarn ville høre sprog for første gang.”

Ligesom man hos Joyce ofte lytter til sproget som objekt, lytter vi i Lasse Schwanenflügels kommende forestilling på instrumentet som objekt. Guitaren er ikke kun et medium for komponistens melodier, men også selve scenen hvorpå dramaet udspilles!

SE TRAILER PÅ YOUTUBE HER