30 maj 2022

Pionerer & outsidere

Dansk elektronisk musik 1928-1980

Med bogudgivelsen Pionerer & outsidere – Dansk elektronisk musik 1928-1980 kortlægges den tidlige elektroniske musik og lyd i Danmark, som hidtil er gået under den musikhistoriske radar. Bogen er blevet til på baggrund af et omfattende researcharbejde, som kan siges at være et pionerarbejde i sig selv.

Bogen er skrevet af elektronisk komponist og lydkunstner, Jonas Olesen, der har foretaget interviews med nulevende kunstnere og gravet i utallige glemte lydarkiver. Bogen må siges at være et nybrud i dansk musikhistorie og en væsentlig tilføjelse til vores fælles kulturhistorie. Her tages historiens amatører og eksperimenterende ildsjæle alvorligt – de, der i så høj grad leverede grundforskning hjemme i kælderen eller i små entusiastgrupperinger – men det vises også, hvor tidligt og omfattende den musik af elektronisk karakter vandt udbredelse i mere traditionelle sammenhænge, såsom koncerter og studieproduktion.

De mange fortællinger i bogen er struktureret kronologisk efter emne og består bl.a. af en række komponist- og kunstnerportrætter og historierne bag relevante tekniske opfindelser. Vi hører f.eks. historierne om maleren Knud Viktor og hans naturbaserede musik, om elektroniske pionerværker af blandt andre Else Marie Pade og Jørgen Plaetner, om konceptuel lydkunst og lydmalerier, om lakplader med elektronisk lydhealing fra 1930’erne og om Carl Weismanns syngende hunde, der ramte toppen af hitlisterne i USA. Emnerne i bogen strækker sig over en periode fra 1820 med opdagelsen af elektromagnetismen til ca. 1980, hvor den elektroniske musik er blevet en integreret del af store dele af mainstream-musikken.