8 apr 2021

OPEN CALL // ÅBNE SCENE 2022

Invitation til scenekunstprojekter

Åbne Scene på Kulturproduktionscentret Godsbanen i Aarhus er et risikovilligt scenerum, der understøtter og nærer den professionelle, kunstneriske kompetence, og er et sted, hvor eksperimentet og processen har plads. 

Åbne Scene tilbyder gode scenekunstneriske faciliteter i en teknisk veludstyret black box (16 m x 15 m – loftshøjde 7 m til rig), hvor der er tid og frihed til at udvikle, udveksle og undersøge. Der er tilknyttet en teknisk stab til scenen, der kan være til hjælp og give sparring i processen. 

Åbne Scene tilbyder endvidere alsidige residency-muligheder – for såvel kunstnerisk udveksling og dialog, som produktions- og værkstedsfaciliteter og overnatning i gæsteværelser.

Åbne Scene prioriterer projekter ud fra tre overordnede kriterier:

UDVIKLING af kunstværker eller kompetencer
Åbne scene prioriterer projekter, der er i undersøgende, udviklende, afprøvende faser med henblik på at skabe materiale, kunstnerisk udveksling, ny erfaring eller viden indenfor sit felt, og som har behov for et forløb i netop en black box.

VIDENSDELING i nye formater
Åbne Scene søger nye, overraskende formater for vidensdeling af den kunstneriske proces – såvel processuelle nedslag som effekten af eksperimenterne. Ud over de klassiske scenekunstformater som visninger og præsentation af forestillinger, kunne det således være workshops, seminarer, netværksmøder, kunstnermøder, videodokumentation, podcasts, videnskabelige artikler, mentorship for andre kunstnere eller noget helt andet. Åbne Scene prioriterer projekter, der engageret deler det, der genereres i forbindelse med et kurateret forløb, med omverdenen.

INTERAKTION med lokale kreative miljøer og Godsbanen
Åbne Scene giver mulighed for samarbejder, sparring og netværk i det øvrige pulserende, kreative kraftcenter Godsbanen. Åbne Scene prioriterer projekter der forholder sig til Godsbanens mange udfoldelsesmuligheder og aktivt og opsøgende interagerer med de lokale, eksisterende kunstneriske og kreative miljøer.

Hvem kan søge?
Aktører fra det professionelle scenekunstfelt, herunder også interdisciplinære kunstprojekter, med behov for et forløb i en black box.

Hvordan udvælges projekterne?
Den daglige ledelse og administration af Åbne Scene varetages af Den Selvejende Institution Godsbanen ved koordinator og kurator Trine Sørensen – der er uddannet cand.mag. i Dramaturgi og Medievidenskab og som har en baggrund i scenekunstbranchen. Åbne Scenes program kurateres på baggrund af det årlige open call af Trine Sørensen i samråd med et rådgivende panel af eksterne scenekunstnere/fagpersoner, som i denne ansøgningsrunde består af sceneinstruktøren Hanne Trap Friis og komponist og iscenesætter Line Tjørnhøj. Kurator og panel får yderligere – som en del af udvælgelsesprocessen – sparring fra Performing Arts Platform (ved Charlotte Mors).

  • Line Tjørnhøj. Komponist uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium. Arbejder kollaborativt og tværæstetisk. Har bl.a. modtaget den prestigefyldte Carl Nielsen Pris og det 3-årige arbejdslegat fra Statens Kunstfond. Hendes værker er opført af verdenskendte ensembler som Ars Nova Copenhagen, Theatre of Voices, Center for Contemporary Opera, New York og Gøteborgsoperaen.
  • Hanne Trap Friis. Instruktør, leder og producent i Teater FreezeProductions. Har iscenesat et væld af forestillinger i Danmark og har de seneste syv år samarbejdet med bl.a. Grønlands Nationalteater. Udover at skabe ny dramatik arbejder hun også med scenekunstneriske laboratorier. Modtager af Årets Scenekunstpris i Aarhus i 2013.
  • Performing Arts Platform. Læs mere her.