8 okt 2024

Fair Practice Kultur

– en undersøgelse af et kodeks for kunst og kultur

Arbejdsforholdene for kunstnere og kulturaktører i Danmark er usikre, og lønningerne er for lave. Det har vi vidst i lang tid, men coronakrisen tydeliggjorde behovet for at skabe bedre og tryggere arbejdsvilkår, rimelig betaling og mere transparente arbejdsstrukturer.

Hvad kan vi gøre for at skabe en mere bæredygtig kulturbranche?
Et konkret og inspirerende bud på det er den hollandske model for fair practice. I Holland har man siden 2016 udviklet og implementeret en Fair Practice Code, en kulturens kodeks eller svanemærke for rimelige arbejdsforhold, som kulturinstitutioner skal følge og leve op til for at få støtte til drift og aktiviteter.

Inspireret af den hollandske model er Dansk Komponistforening og UKK – Organisation for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere gået sammen om et nyt fælles projekt, Fair Practice Kultur, der skal afsøge Fair Practice modellens muligheder i Danmark.

Fase 1: Samtaler, rapport og høring
Gennem workshops og møder med mere end 100 kunstnere, producenter og repræsentanter for kulturinstitutioner har vi i 2023 arbejdet med og diskuteret den hollandske model og de værdier, den er baseret på, samt hvad en dansk version skal indeholde, hvis den skal fungere for kulturbranchen i Danmark.

Undersøgelserne har vi i 2024 samlet i en rapport, der præsenterer de input til modellen, vi har fået fra branchen undervejs, og perspektiverer med hollandske eksempler på, hvordan the Fair Practice Code fungerer dér, og hvilken forskel den gør for arbejdsvilkårene i den hollandske branche.

Rapporten indeholder desuden anbefalinger til, hvad de vigtige næste skridt kan være, hvis en dansk Fair Practice Code skal blive en realitet. Rapporten præsenteres på en konferencehøring i København den 25.11. arrangeret i samarbejde med Dansk Kunstnerråd.

Fase 2: Test cases
Det primære fokus i fase 2 er at konkretisere Fair Practice-kodekset for at afprøve og vise, hvordan man kan omsætte kodekset i praksis, hvilke konsekvenser det har, og hvilken forandring det kan skabe.

Metoden vil være at gennemføre test cases med 2-3 aktører for hver branche. Ud over testcases vil dybdegående branchesamtaler være et centralt element i fase 2 mhp at aktivere hvert enkelt kunstfelt i definitionen af, hvad fair practice er indenfor deres felt, og hvor der er brug for handling. Fase 2 vil finde sted foråret 2025 - til efteråret 2026.

Fase 3: Implementering
Fokus i fase 3 vil være at arbejde for konkret og politisk implementering af et fair practice-kodeks – udviklet og udført i 2027-29.