23 nov 2020

Musica Nigra

- in memoriam Rolf Dahl

Årets sidste MODERNE MANDAG er en mindekoncert for den norskfødte bassist Rolf Dahl, der døde i 2019, 78 år gammel.

Rolf Dahl spillede med de allerstørste, Berliner Philharmonikernes Klaus Stoll, Rodney Slatford fra English Chamber Orchestra, Barry Guy fra London Jazz Composers Orchestra og den måske største af dem alle, den amerikanske bassist Gary Karr. Han repræsenterede Danmark i World Philharmonic Orchestra ved orkestrets debut i 1985 i Stockholm med Bruckners 9. symfoni under Carlo Maria Giulini. Han var solobassist i Bergens Harmonien i 6 år. Hans livsværk lå i Sjællænderne - dengang Tivolis Symfoniorkester om sommeren, Sjællands Symfoniorkester om vinteren, i dag Copenhagen Phil - hvor han spillede i 35 år, heraf 26 år som orkestrets solobassist

Koncerten mandag d. 30. november er opkaldt efter værkserien MUSICA NIGRA, hvor Axel Borup-Jørgensen i et tæt samarbejde med Rolf Dahl udforskede karakteren i kontrabassens mørke dybde. Samarbejdet resulterede i flere versioner af værket, for både bas solo og for basduo, og den version Rolf Dahl uropførte på Musica Danidas koncert i Tivolis Koncertsal i sommeren 1988 var for kontrabas og cembalo. Den spillede Rolf Dahl også på 65-års fødselsdagskoncerten for Borup-Jørgensen i Vestkirken i Ballerup året efter, også med Yngve Jan Trede på cembalo.

På den sidste Moderne Mandag i 2020 bliver Musica Nigra spillet i flere versioner af Olle Davidson, Rolf Dahls efterfølger som solobassist i Copenhagen Phil, med Manuel Esperilla på cembalo. Versionen for basduo spiller han sammen med Erica Giacoletti, der studerer på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I koncerten medvirker også Lars Malther, tidligere kollega til Rolf Dahl, og han akkompagneres af Ulla Habermann på klaver. Det samlede koncertprogram tilbyder således et indblik i forskellige aspekter af symfoniorkestrets dybeste stryger.