28 okt 2020

Mørkeklang

Tre århusianske ensembler Århus Sinfonietta, BaroqueAros og vokalgruppen Concert Clemens udforsker den bittersøde nordiske melankoli gennem nyskrevne værker for kor og ensemble, som bindes sammen af de fire temaer og musik af Johann Sebastian Bach.

”Sammen står vi stærkere” er for mange århusianske kulturinstitutioner et gennemgående motto, og dette gælder også for de tre deltagende ensembler ved den nye, omfangsrige Allehelgenskoncert under titlen ’Mørkeklang’.

I fællesskab har Århus Sinfonietta, BaroqueAros og vokalgruppen Concert Clemens, der til dagligt alle beskæftiger sig med forskellige tidsperioder af det klassiske repertoire, bestilt fire nye værker af nordiske komponister fra hvert sit nordiske land: Morten Ladehoff (DK), Finnur Karlsson (IS) og Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð (FO)

Udgangspunktet for stemningen er nordisk melankoli, og temaerne for værkerne findes i den 400-år gamle, gribende kantate af Johann Sebastian Bach ’Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’. Dermed forbindes fortid med nutid i den musikalske rejse, som publikum vil opleve til denne hybridkoncert.

NABOSPROG I FOKUS
Bachs kantate opføres af BaroqueAros, der er specialister i historisk opførelsespraksis, og publikum vil således kunne høre Bachs oprindelige kantate opført på originalinstrumenter. 

Concert Clemens danner bindeleddet mellem den tidlige og nyskrevne musik, da koret både er kor og solister i Bachs kantate og kor i de fire nye værker, der uropføres med Århus Sinfonietta. Det sungne ord i både oprindelige tyske og nyfortolkede nordiske klæder og sprog bliver derfor det gennemgående fokus for koncertoplevelsen.

EKSPERTISER SAMLES OM FÆLLES PASSION
Århus Sinfonietta fejrer i 2020 sit 30-års jubilæum som central dansk formidler af nyskreven kompositionsmusik. Med ’Mørkeklang’ bygger ensemblet videre på det gode samarbejde med Vokalgruppen Concert Clemens og barokensemblet BaroqueAros, som har vokset sig stærkt gennem de mange år, hvor ensemblerne har delt en fælles passion for at udvikle og yderligere synliggøre det stærke lokale musikmiljø i Aarhus. 

Til koncerten i Aarhus tilføjes derudover også et ekstra element, både i musikalsk og lokalt fællesskabs øjemed. Her deltager domorganist Kristian Krogsøe med en opførelse af Franz Liszts orgelbearbejdning af Bachs kantate ved koncertens begyndelse, som del af Aarhus Symfoniske Orgelfestival. Til ’Mørkeklang’ dirigeres alle ensembler af Århus Sinfoniettas faste dirigent, Søren Kinch Hansen, som i sit brede dirigentvirke med base i Aarhus har stort kendskab til de tre ensembler.