14 mar 2017

Lyt til kunsten på Bispebjerg

Tusindvis af lyde smelter sammen og bliver til et fascinerende lydværk. Det tredje researchbaserede kunstværk til Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg bliver færdigt i foråret. Det er kulminationen på, at billedkunstneren Elsebeth Jørgensen gennem halvandet år har indsamlet billedmateriale og lyttet intenst til Bispebjerg Hospitals historier og lyde.

Lyde kan skabe fantastiske billeder. Med det kommende lydkunstværk bliver det muligt at gå på opdagelse i Bispebjerg Hospitals haver fra sygesengen, hjemmefra eller at føje en ekstra dimension til gåturen eller ventetiden på området.

Billedkunstneren Elsebeth Jørgensen har skabt et omfattende lydværk til Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Det er et af tre researchbaserede værker, der udføres som en del af kunststrategien for det nye hospital.

”Jeg har sat mig ind i hospitalets historie via arkivmateriale og samtaler med mange mennesker, der har viden om stedets arkitektur- og botanikhistorie. Og så har jeg iagttaget stedet med mit kamera og selv optaget lyde herfra, så jeg ikke bare forholder mig til andres fortælling. Resultatet bliver et fiktionsværk, hvor fakta blandes med poetisk tekst og musik samt fortællende stemmer og forskellige lyde fra naturen herude,” fortæller Elsebeth Jørgensen.

Nøgterne fortællinger, botanisk poesi og ny musik

Værkets hovedbestanddel er én lang lydmontage. En fiktion inddelt i seks kapitler, som vil kunne tilgås fra et website. Montagen tager tematisk udgangspunkt i hospitalets forskellige typer af haver og atmosfærer. De seks kapitler kan også opleves særskilt og handler om Lufthaven, Søhaven, Lyshaven, Skyggehaven, Stuehaven og Dufthaven. Der er også nøgterne fortællinger, hvor man kan høre om parkens botanikhistorie, en almanak fra gartneriet samt sfæriske og musiske figurer, der er komponeret specifikt til stedet.

Som en del af kunstværket bliver der opsat fysiske pejlemærker med link til værkets website forskellige steder på hospitalsområdet for at få folk til at aktivere lydværket.

Der er mange mennesker involveret i Elsebeth Jørgensens arbejdsproces. Med komponist Ask Kæreby har hun eksperimenteret med lydoptagelser i havernes vandmiljøer, på naturmaterialer og metallet i det store byggetelt. Komponist Rasmus Zwicki har komponeret ny musik ud fra Elsebeth Jørgensens indsamlede billedmateriale og fra August Ennas korværk, der blev opført til Hospitalets indvielse i 1913. Forfatter Martin Glaz Serup har skrevet tekstdele ud fra billedstof til manuskriptet og lægger også stemme til lydværket sammen med skuespiller Rikke Liljenberg.