13 sep 2021

Velbesøgt festival på Færøerne

1.- 4. september afviklede DKF i samarbejde med den færøske komponistforening og Nordens Hus i Tórshavn Nordic Music Days for første gang nogensinde på Færøerne – og sikke en festival!

Festivalen åbnede med den færøske komponist Anna Katrin Egilstrøð og Allan Gravgaard Madsens smukke værk Beinta - fremført af det færøske symfoniorkester med Anna Katrin selv som sangsolist. Beinta historien, der har sine rødder på Færøerne, fik dermed langt om længe sin færøske førsteopførelse og det for en fuldt udsolgt koncertsal i Nordens Hus. Og så var festivalen ellers i gang!

Fra åbningskoncerten 1. september og de efterfølgende dage fulgte et overflødighedshorn af forskelligartede koncertformater, audiovisuelle lydinstallationer, film og debataftener om Rigsfællesskabet, hele tolv pædagogiske projekter med børn og unge i samarbejde med lokale musik- og folkeskoler samt uddannelsesinstitutionen Glasir og et seminar for komponister i kompositionspædagogik.

Huskoncerter
En helt særlig event på festivalen var en række huskoncerter i Tórshavn og på øen Nólsoy, som fandt sted hjemme i folks private stuer. Her åbnede lokale gæstfrit deres hjem og bød på mad og drikke i dagligstuen, mens gæsterne fik en intim koncertoplevelse med efterfølgende dialog med komponist og musikere.

Festivalens måske bedste ambassadør
Midtpunkt for festivalen blev værket for klokkespil Sacredness of Trees af den norske komponist Ellen Lindquist. Værket havde sin premiere under Nordic Music Days i Bodø i 2019, hvor det blev besluttet at gentage værket ved kommende festivaler som en slags NMD stafet.

Da der ikke findes et klokkespil i Tórshavn, blev det nødvendigt at sejle et mobilt klokkespil fra Løgumkloster kirkemusikskole til Færøerne. Her spillede det i centrum af byen hver dag kl. 13 både i dagene op til og under festivalen for at markere, at Nordic Music Days var i byen. Klokkespillet endte med også at køre rundt i og udenfor Tórshavn, hvor det tiltrak stor opmærksomhed fra nysgerrige forbipasserende. Dermed gik klokkespillet hen og blev den perfekte ambassadør for festivalen.

Fodboldkamp og kædedans på afslutningsaftenen
På festivalens sidste aften ville skæbnen, at der selvsamme aften var VM kvalifikationskamp mellem Danmark og Færøerne i Tórshavn. Det valgte vi fra festivalens side at omfavne, og arrangerede fodboldfest i Nordens hus, med visning af kampen på storskærm. I halvlegen og efter kampen spillede gruppen Resterne af Rigsfællesskabet, der med grønlandsk trommedans ledte over til aftenens og festivalens sidste højdepunkt: færøsk kædedans.

Efter hele to corona udsættelser af festivalen var det en befrielse endelig at kunne tage hinanden i hænderne og sammen synge og danse som afslutning på en vellykket og velbesøgt festival.

Tak!
Stor tak til alle fonde, sponsorer, lokale samarbejdspartnere, komponister, musikere, kunstnere, producenter, administratorer og ikke mindst publikum, som gjorde festivalen mulig.

Stafetten gives nu videre til Island, som er vært for festivalen i 2022.