Travers: Camp 1

80 kunstnere camperer på Glyptoteket

Første stop på TRAVERS’ to-årige tværkunstneriske rejse manifesterer sig på Glyptoteket under titlen FACE THE PAST, og med mere end 80 deltagende kunstnere og indbudte hovednavne som Mary Beard og Lola Arias kommer det ikke til at gå stille for sig! 
 
I en hel uge i slutningen af november indtager mere end 80 kunstnere fra ind- og udland Glyptotekets hellige haller for at udfordre historiens vingesus. Det er det tværkunstnerisk projekt TRAVERS, der står bag dette stormøde, som i kontekst af Glyptoteket beder de indbudte kunstnere om at undersøge, hvad der definerer deres fortid med spørgsmål som ”Hvordan genforhandles kulturarven”, ”Hvad vil det sige at være en del af en fælles historie?” og ”hvad kræver det at blive sat op på en piedestal i verdenshistoriens arkiv?” 
 
Ugens program rammesættes af en række værter bestående af toneangivende danske og internationale kunstnere, som alle er optagede af genfortællingens tematik. Værterne stiller sig også til rådighed og arbejder på lige fod med de 80 kunstnere, der via et Open Call er blevet udvalgt til at deltage i opholdet på Glyptoteket. De udvalgte kunstnere har hver indsendt et ufærdigt værk fra deres personlige kunstneriske idébank, som af den ene eller anden grund ikke har skrevet historie endnu. I løbet af ugen udvikles og blandes disse ufærdige værker i en dialog med Glyptotekets samling for at skabe et øjebliksbillede af mødet mellem nutidens og fortidens fortællinger. 
 
Sideløbende med kunstnernes processer, præsenteres et bredspekteret offentligt program, hvor publikum blandt andet kan opleve internationale kometer som professor og forfatter, Mary Beard, en af verdens førende forskere i den antikke Roms historieog den argentinskefilm/teaterinstruktørLola Arias i clinch med danske personligheder som Tv-vært Ane Cortzsen og journalist Mads Brügger.
 
Sidstnævnte programsættes onsdag på Cinemateket, hvor TRAVERS vært Lola Arias præsenterer sin grænseoverskridende film Theatre of War, der sammenbringer gamle fjender fra Falklandskrigen i et forsoningseksperiment mellem dokumentar og fiktion. Efter visningen taler Lola Arias med journalist og dokumentarist Mads Brügger, om, hvordan historien fastholdes i genfortællingen. 
 
Torsdag inviteres publikum til at lytte med på en visionær samtaler om, hvordan gesamtkunstværketkan generobre de store fortællinger og placere kunsten i centrum af samfundet. I samtalen deltager TRAVERS-vært og komponist, Trond Reinholdtsen samt Operachef John Fulljames, Den Kgl. Opera, Operachef Michael Bojesen, Malmö Opera og Formand for Statens Kunstfond, Chefdramaturg Dorothea Hartmann, Deutche Oper, Berlin, Professor Patrick Müller, Transdisciplinære Institut Zürich Universitet, Direktør Marie Nipper, Copenhagen Contemporary, Kunstnerisk leder Mathias Mohr, Radialsystem Berlin og Direktør Christine Buhl Andersen, Glyptoteket. Samtalerne moderes af kunstnerisk leder Jacob Schokking, Holland House.
 
Senere torsdag præsenteres et overflødighedshorn af uropførelser, artist talks, værkpræsentationer og andre indslag skabt specielt til Glyptoteket, hvor blandt andet samtalen mellem Mary Beard og Tv-vært Ane Cortzen er et af højdepunkterne. De to vil tale om, hvordan vi undgår at historien påtvinger os fortællinger, der undertrykker os som mennesker.
 
Ugen afrundes lørdag d. 1. december med uropførelsen af det kollektive vandringsværk How did you end up here?- skabt specielt til lejligheden af de to TRAVERS-værter; den toneangivende instruktør Tue Biering og dramaturg Aljoscha Begrich fra Maxim Gorki Theater i Berlin. Værket bliver opført i Glyptotekets Festsal som optakt til den performative udstilling NOW – we are History, der giver et indblik i de spirende tværkunstneriske fortællinger, som er opstået de 80 kunstnere imellem på Glyptoteket. 
 
Se det fulde offentlige program her
 
TRAVERS former sig som rejse i tre tidszoner, hvor Glyptoteket udgør det første nedslag med FACE THE PAST som overskrift. Herefter gøres yderligere to stop i henholdsvis maj 2019 på DOKK1 i Århus, hvor det tematiske udgangspunkt er MEET THE PRESENT, og i juni 2020 på Copenhagen Contemporary i København under tematikken CONFRONT THE FUTURE.