26 feb 2018

Svend Hvidtfelt Nielsen fylder 60

Svend Hvidtfelt Nielsen fylder 60 år og fejres med to portrætkoncerter, hvor Århus Sinfonietta og Athelas Sinfonietta hver især sætter fokus på fødselaren.
 
Svend Hvidtfelt Nielsens værker spænder over solostykker, symfonier, operaer, korværker og kammermusikalske værker for ensembler i så godt som alle størrelser. Hans musik er opført over hele verden, og Hvidtfelt er tildelt en række legater og præmieringer gennem årene. Blandt de større værker i de seneste år er orgelkoncerten 'Toccata' (2014), som blev uropført med komponisten selv som solist, og blev præmieret af Statens Kunstfond, samt kammeroperaen 'Lænker' (2015), som ifølge Politikens anmelder slog fast, at Hvidtfelt Nielsen kan "skrive til både kendere og liebhavere."
 
Programmet for de kommende portrætkoncerter rækker helt tilbage til 1997 med saxofonkoncerten 'Ghostlands', som opføres af Århus Sinfonietta og Jutlandia Saxofonkvartet, et værk som Hvidtfelt selv beskriver som "ret brutalt". I den modsatte ende af skalaen, både hvad angår udtryk og årstal, finder vi værket 'Alt imens (sommeren uafvendeligt går på hæld)', en lille vemodig sang for klaver og ensemble skrevet til Athelas Sinfonietta i 2017 i anledning af den forestående portrætkoncert. Hos Århus Sinfonietta er der også en uropførelse på programmet. Ensemblet har bestilt et værk i to satser, 'Begyndelser Og...', og her kan publikum ifølge komponisten forvente at opleve to meget forskellige udtryk: "Hvor 'Begyndelser' er en sats i sarte nuancer, er 'Og...' firkantet, larmende og brutalt – en stor metalmaskine.”
 
Om tendensen til en udvikling fra det larmende mod det lyriske siger Svend Hvidtfelt Nielsen selv, smågrinende: "Jeg er faldet af på den. Der sker det samme for mig, som er sket for alle de andre gamle komponister. Jeg vil helst skrive noget, som jeg selv synes er mere iørefaldende. Det er stadig meget kontrapunktisk, men det dissonerer ikke så meget."