21 aug 2019

Segïa

Nordisk saga møder nutiden gennem nyskrevet musik, lyskunst og tøjdesign

SEGÏA er en ny og anderledes koncertoplevelse, hvor det traditionelle koncertformat udfordres visuelt, og hvor publikum kan forvente en både sanselig og æstetisk scenisk koncert. SEGÏA får premiere på Åbne Scene på Godsbanen i Aarhus d. 26. september 2019 og drager herefter videre på international turné.

SEGÏA er en undersøgelse af, hvordan vores fælles kulturarv kan bruges til at skabe et nyt nordisk udtryk og samtidig vise vores stærke kulturelle fundament og interne samhørighed, men også vores stridigheder og kampe. Med afsæt i Nordens sagafortælling skabes der et moderne og unikt blik på det nordiske sammenhold.

”SEGÏA er et kig ind i en anden verden, der er kraftfuld, skærende smuk, drømmende og følsom uden at være sentimental. Ideen bag projektet er skabt ud fra en nysgerrighed til at undersøge det såkaldte ”nordiske”. For hvad sker der, når man lægger et stykke nordisk kulturarv i hænderne på fem komponister, en tøjdesigner og en lyskunstner, der har forskellige nordiske hjemlande? Det er en gave at få lov at grave sig ned i klange, tekstur og visualitet, der på én og samme gang formår at emme af nyt og gammelt. SEGÏA er en forløsning på flere års arbejde for mange mennesker tværs over de nordiske lande – en kunstnerisk forløsning vi glæder os meget til at dele med omverdenen.” -Idékvinde bag SEGÏA og cellist Maria Isabel Edlund

Hjertet i SEGÏA er den berømte islandske saga Njals Saga fra 1280, der i forbindelse med projektet er blevet fortolket af fem internationalt anerkendte komponister fra Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark. Hver komponist har fortolket på temaerne og stemningerne i sagaen, der emmer af naturens kræfter og kontraster lige fra følsomt til kraftfuldt, loyalitet og svig, til det underfundige og eksplicitte. SEGÏA er også en hyldest til vores nordiske rødder og til vores verden i dag både som et fælles Norden og som individuelle nationer – både med de ligheder og forskelle vi har på tværs af vores nordiske fællesskab.

SEGÏA fremføres af den fremadstormende Aarhus- og internationalt baserede strygekvartet Taïga String Quartet. Sammen har de markeret sig som en ambitiøs, stærk og nyskabende stemme på scener i ind- og udland. Taïga String Quartet har specialiseret sig i moderne kompositionsmusik og har samarbejdet med og uropført en lang række værker af komponister fra hele verden. Kvartetten arbejder gerne sammen med musikere på tværs af genrer og har bl.a. optrådt og indspillet med alt fra armenske folkemusikere til jazzensembler.

Den visuelle iscenesættelse af SEGÏA vil skabe et kunstnerisk blik tilbage til traditioner og historiefortælling fra en forgangen verden, men også med blik for nutiden og vores nordiske sammenhold anno 2019. Den visuelle side af iscenesættelsen er lagt på skuldrene af designer Prisca Vilsbøl og lyskunstner Jacob Kvist, der både gennem kostumer og lys vil udfordre det traditionelle koncertformat gennem organiske beklædningsgenstande og lys, der hylder det moderne, vores nordiske traditioner og særegne natur.