31 jan 2018

Scream the color red

Lørdag den 3. februar uropfører Athelas Sinfornietta det nye store vokalværk Scream the Color red af komponisten Morten Olsen og tekstforfatteren Jomi Massage.

Værket er en times musikalsk oplevelsesrejse, der fusionerer jazzens improvisation, interaktion og tekstformidling med sinfoniettaens klassiske instrumenter, melodier, klange og musikalske teksturer.

En del af de referencer der ligger i musikken kommer fra hvad man kunne kalde den mere kunstneriske ambitiøse del af de sene 60’eres populærmusik. Især spiller Nicos musik en rolle i værket. Vokaldelen af ‘Scream the color red’ er på engelsk fordi selve lyden af sproget åbner en dør til Nico (og mange af hendes samtidiges) univers. Den foreliggende tekst er en ”rock-tekst” og derved lidt usædvanlig i kompositionsmusiksammenhæng. Det forstærkes af at sangeren ikke er klassisk skolet, men
derimod en jazzsanger.

Musikken selv har også referencer og inspirationskilder. Nogle er meget tydelige, andre er det ikke. Inspirationen fra den amerikanske saxofonist Wayne Shorter er faktisk så tydelig, at der rundt omkring er et par direkte citater fra både hans improvisationer og hans kompositioner. Miles Davis kan også nævnes og Carla Bley med mange flere.

Athelas er ved denne lejlighed udvidet med jazzkvintetten Be my quiet friend og sangeren Camilla Dayyani og det hele holdes sammen af den engelske dirigent Christopher Austin, der tidligere har uropført og indspillet musik af Morten Olsen.