30 jan 2020

Sacre - Stor musik i lille udgave!

Athelas indleder året med en kammerkoncert, der byder på tre ganske forskellige værker:

  • En uropførelse
  • Et værk af en dansk/iransk komponist
  • En klassiker i ny forklædning
     

Uropførelsen består af Anders Nordentofts klaverværk i 5 satser City Trance, der spilles af Athelas pianist Manuel Esperilla. Anders Nordentoft er ny huskomponist for Athelas i 2020 - 2022, og skal i den forbindelse skrive en række værker til ensemblet. Klaverværket her er egentlig udenfor aftalen - en pludselig inspiration, der kom til Anders Nordentoft, som han straks fik fastholdt og spurgte om ikke Manuel Esperilla havde lyst til at uropføre - og det siger man ikke nej til - så her præsenteres vores nye huskomponist med en lille tyvstart.

Dansk/iranske Amir Mahyar Tafreshipour er en god ven af Athelas. Athelas har spillet flere af hans værker og har, på hans foranledning, ved to lejligheder spillet et antal koncerter i Tehran. I februar 2019 opførte de hans ALAS for klaver og 4 blæsere ved den store FAJR-Festival og nu er tiden kommet til at præsentere dette ekspressive værk i København. 

Igor Stravinskys Le Sacre de Printemps er et værk af mytologisk status. En skandalesucces fra dag 1, en energiudladning af hidtil uhørt kraft, en dyrkelse af det primitive på en usædvanlig sofistikeret måde og en tour de force for ethvert symfoniorkester - og enhver musiker i orkestret. At koge dette værk ned til en blæserkvintet er på sin vis halsløs gerning; men hvad udad tabes skal indad vindes! Intensiteten blandt de 5 blæsere er maximal, når de skal udgøre hele symfoniorkestret. 

Faktisk er det en god gammel praksis, der her tages op: at spille store værker i mindre udgaver - en tradition fra før man kunne optage og gengive musik på valser, vinyl og cd. De første der hørte Sacre, hørte det i en udgave for to klaverer eller for firhændigt klaver - og det er stadig sådan de fleste dansere hører musikken, når de skal indstudere endnu en ny koreografi til dette udødelige værk. Nu får man altså mulighed for at høre et akustisk remix - det der engang hed et arrangement - af Sacre, og det er ikke helt uinteressant!