25 sep 2019

Rundt om Niels Viggo Bentzon

Athelas Sinfonietta fejrer Niels Viggo Bentzons 100 års fødselsdag ved en koncert 6. oktober

Lidt om Bentzon

I sin levetid var komponisten Niels Viggo Bentzon både berømt og berygtet. Han var ofte offer for satire i "At tænke sig", der f.eks. kunne proklamere at "Tonekunstens svar på B&W netop har afsluttet et nyt værk for elektrisk hegn og koklokke". Når han uropførte sine værker i Tivoli, blev publikum inden koncerten anmodet om ikke at forlade salen mens der blev spillet, men kun i pauserne mellem satserne.

Han var en "Enfant Terrible" i publikums bevidsthed, var kendt af de fleste danskere og højt værdsat blandt en stor del af tidens musikere og kolleger. Han var en begavet formidler - nogle kan måske huske hans optakt i TV til Debussys klaverstykke "Den sunkne Katedral", hvor han nedsænkede en model af en dansk landsbykirke i et stort akvarium for at konkretisere mystikken i stykket. Som pianist var han exceptionel, også da han afholdt en koncert på toppen af Rundetårn; men på intet tidspunkt spillede på det store flygel, der var blevet slæbt derop ...
Givet er det, at hans musikalske produktion tabte flyvehøjde i hans senere år. Hans værkliste er kæmpestor, ingen har vel det fulde overblik, men i værkerne fra hans unge og midaldrende år kan man finde guld.

Lidt om koncerten

I Athelas fejrer de denne særlige komponist ved at dedikere en koncert til ham og sætte ham på programmet med Andre Jolivet, nyligt afdøde Ib Nørholm (som var kollega med Bentzon på konservatoriet, satte ham højt og selv nåede at være med til at finde et værk til denne koncert) og to nok lidt uventede komponister: Amir Tafreshipour fra Iran og Rozalie Hirs fra Holland.

Sidstnævnte er valgt fordi Bentzon en overgang have en stærk interesse for hollandsk musik, og Amir Tafreshipour er valgt fordi han er en af Niels Viggo Bentzons største fans. Amir har spillet Bentzon´s klavermusik, både i Danmark og i Iran, hvor han også i sin undervisning af unge komponister lærer dem om såvel Bentzon som om anden ny dansk musik. Athelas har bedt Amir, som er vokset op og uddannet i Danmark, om ved denne lejlighed at skrive et stykke til Athelas, som en "Hommage" til Niels Viggo Bentzon. Amir er stolt og glad over denne mulighed for at skrive et stykke som en hyldest til en komponist, som han betragter som en af de største!

Koncerten dirigeres af franske dirigent Jean Thorel, der udover at være en stor kapacitet indenfor moderne musik, også er en stor kender af dansk musik og tidligere har dirigeret værker af Bentzon.