11 sep 2017

Re-formation – En sten fra hjertet

- en rituel teateroplevelse i kirkens rum

Kunstnerkollektivet Vontrapp har de senere år arbejdet med at skabe stedsspecifikke totalinstallationer. Nu er turen kommet til Roskilde Domkirke, hvor rummets arkitektur, akustik og ritualer udforskes. Komponist Sandra Boss står får den eksperimenterende lydside, hvor orgeleffekter, børnekor, sopransang og stemmedrone indgår i en musikalsk afsøgning af rummets akustik.

Siden 2010 har kunstnerkollektivet Vontrapp skabt unikke kunstneriske installationer og events, der altid har samme udgangspunkt: Stedet og modtageren. Kollektivet, der består af en billedkunstner, en arkitekt, en lydkunstner og to dramaturger har lavet værker til forladte huse, sociale boligblokke og underjordiske cisterner. Nu tager de livtag med et af de mest imposante og historiske offentlige rum vi har i Danmark: Roskilde Domkirke.

Værket med titlen EN STEN FRA HJERTET, udfolder sig mellem ritual, installation og performance. Publikum inviteres indenfor i kirkens rum, til et fælles forsøg på at skabe et "nu" - et et åndehul fra ydre forventninger, hvor ønsket om “mere” for en kort stund kan slukkes.

Komponist Sandra Boss, står for at skabe lydsiden til værket. Hun har udforsket de lyde som vi traditionelt forbinder med kirkerummet, nemlig fællessang, orgelmusik og kirkeklokker, i en form hvor disse lydkilder indgår i helt nye sammenhænge. Orglets overvældende og dramatiske kraft udnyttes både i musikalske forløb men også til at skabe deciderede lydeffekter fra trykkende bas til pulserende hjerterytmer. Fællessangen er blevet forvandlet til et fluxusinspirerende stemmekor, og klokkerne bruges til at skabe meditative mantra. Endelig indgår sopran Katinka Fogh Vindelev (WeLikeWe, Efterklang, Oh Land) og to af domkirkens børnekor, der sammen skaber et tæppe af vibrerende klange og minimalistisk forløb.