2 aug 2021

Nordic Music Days 2021 på Færøerne

Røtur / Rødder / Roots

Med udrulningen af vaccinationsprogrammer og en verden, der gradvist genåbner, vil Nordiske Musikdage endelig finde sted for første gang nogensinde på Færøerne 1.- 4. september med et omfattende program bestående af ny nordisk musik, lydinstallationer, film, debatter, fodbold (!) og kædedans!

Festivalens temaer er:

• Rødder
• Mød dig selv gennem den anden
• Det lokale og det globale

og vil løbe som spor gennem de mange koncerter og arrangementer, der finder sted.

Om programmet
 

1. september
Hele Tórshavn kommer til at summe af aktivitet på åbningsdagen for Nordic Music Days. Der vil være lydinstallationer i den lokale pladebutik, i Nordens Hus, spillestedet Ostahúsið og i en container på havnen. Smukt klokkespil vil lyde over byen, og dagen slutter af med en stor åbningsaften i Nordens Hus med den anmelderroste sangcyklus BEINTA - eller du kan vælge at se lommefilm af unge færinge og deltage i samtaler om minoritetsspørgsmål og kunst på spillestedet Reinsaríðið.

2. september
Torsdag byder på en helt særlig begivenhed ved ruinerne af den gamle landsby Kirkjubøur med en ny lydinstallation, der er skabt til stedet, Kingosang og et værk der involverer postkort! I Tórshavn vil det tysk-islandske Ensemble Adapter give etablerede såvel som nye komponister en chance for at få deres kompositioner testet af professionelle musikere. På Musikskolen kan du høre resultaterne af workshops med børn og unge, og om aftenen finder en dokumentaropera om den danske pionær i etnomusikologi, Evald Tang Kristensen, sted i Nordens Hus. Hvis du har lyst til mere, vil den spirende elektroniske scene i Torshavn præsentere musik på spillestedet SIRKUS, eller du kan lade dig omslutte af et requiem for smeltende is i Havnar Kirkja.

3. september
Fredag inviterer uddannelsesinstiutionen Glasìr indenfor for at se frugterne af et samarbejde mellem grupper af studerende og nordiske kunstnere, der forud for festivalen har arbejdet med festivalens temaer på forskellige måder. Hvis du er til vokalmusik, bør du ikke gå glip af en koncert med det lokale kor TARIRA, der udfører nordisk kormusik i Nordens Hus. På spillestedet, PERLAN, vil du blive præsenteret for en aften med tre meget forskellige tilgange til nordisk samtidsmusik - hvoraf den ene involverer et akvarium! Afslut din fredag aften med en sen elektronisk solokoncert i Havnar Kirkja med et ikon fra den danske elektroniske scene ...

4. september
Inspireret af den tilbagevendende festival Hoyma - en festival med koncerter, der finder sted i folks stuer i det sydlige Göta (Syðrugøta) - har vi arrangeret en helt særlig række koncerter i private hjem i forskellige områder i Tórshavn. Lokale vil omdanne deres hjem til et koncertsted, hvor publikum tilbydes en intim koncertoplevelse med ny nordisk musik, mad og drikke. Musikskolen huser en koncert med en bred vifte af nordiske værker spillet af det lokale ensemble, Aldubáran. Og endelig afsluttes Nordic Music Days med et kæmpe fælles arrangement med Kingosang, fodbold (!), musik og kædedans i Nordens Hus.

Børn og unge

I flere år har Nordic Music Days haft fokus på at involvere børn og unge i processen med at skabe samtidsmusik. Før og under årets festival mødes professionelle kunstnere fra de nordiske lande med lokale børn, unge og deres lærere om projekter med lyd og musik på folkeskoler i Tórshavn, på uddannelsesinstitutionen Glasír og Musikskolen i Tórshavn. Resultatet af disse møder vil blive vist under festivalen.

Kick-off begivenheder

Flere kick-off-arrangementer finder sted i dagene op til den officielle festivalåbning. Allerede lørdag den 28. august får færingerne mulighed for at opleve Kirkjubøur-programmet, der gentages torsdag under festivalen. Den 29. finder en liveversion af lydinstallationen A Faroese Tale sted i Nordens Hus, og den 31. august vil Ensemble Adapter give deres første Open Mic -workshop i Tórshavn. Sidst men ikke mindst ringer smukke toner fra et klokkespil kl. 13.00 fra et nyt sted i byen hver dag fra 30. august og til slutningen af festivalen.

Med andre ord bliver der noget for enhver smag, og det er festivalens vision at skabe stærke og nærværende oplevelser for alle.