7 jan 2020

Macro Plastic

En musikalsk undersøgelse af plastikkens natur

Duoen LYD PORT debuterer d. 6 februar 2020 på Den Fynske Opera med scenekunst hybriden Macro Plastic, der undersøger plastik, som tema og materiale, i et sanseligt univers.

LYD PORT består af Mai Ane Pil Siedentopp og Morten Schmidt. De mødte hinanden på i Syddansk Musikkonservatorium hvor de begge er uddannet i Elektronisk Musik og Lydkunst. Duoen arbejder i et bredt kunstnerisk felt, og har siden de indledte samarbejdet i 2017 arbejdet med alt fra skulptur til lydinstallation, scenografi, visuals til soundwalk og performance. Når Macro Plastic uropføres i februar forener LYD PORT æstetikken fra både lydkunst og elektronisk pop musik med klassisk musik i ét samlet udtryk.

I Macro Plastic bliver plastik helt konkret, som materiale udsat for en kunstnerisk bearbejdning. Visuelt som materiale for kostumerne og scenografien, og rent lydligt når forskellige typer plastik bliver til knitrende dynamiske støj flader.

Med plastik som omdrejningspunkt, rammer duoen ned i et højaktuelt emne. LYD PORT har gennem deres musik og visuelle udtryk, undersøgt plastikkens og menneskets natur

“Vi har været optaget af dobbeltheden både i materialets brug, som et fantastisk hjælpemiddel for mennesket, til at være en kilde til voldsom forurening. Det er på samme tid hårdt i sin refleksion, og kan være utroligt blødt, i sin knitrende lyd, og får et organisk visuelt udtryk når det bliver smeltet, og næsten kan ligne hud eller bindevæv“ – siger Morten Schmidt.

“ Vi vil med forestillingen skabe en sanselig verden, der er både uhyggelig og smuk, og som kan skabe en klangbund til refleksion over ansvar, vaner og veje til forandring. Ved at iscenesætte plastikken i sin skønhed og brutalitet vil vi sammen med publikum - søge at se nye nuancer i de ting der omgiver os” – siger Mai Ane Pil Siedentopp.

Inde i universet

LYD PORT har smeltet plastikken om, så den ikke længere er glat og blank, men mere ligner naturen i sin organiske textur, ligesom den får et helt andet og mere sart udtryk når de zoomer ind på den med et videomikroskop. Vokalerne i Macro Plastic får omvendt nogle gange et næsten mekanisk og konstrueret udtryk, og grænsen mellem det naturlige og det konstruerede bliver sammenflydende.

Inde i LYD PORTs univers, blandes klassisk kor med elektroniske klangflader og beats. Gennem deres sfæriske pop vokaler, sættes plastikken under lup, og musikken følger dets cyklus på jorden.

I et poetisk forløb, der giver et sanseligt perspektiv og rummer hele følelsesregistret fra afmagt over vrede til sorg, og håb for en større forbundethed med resten af jorden, giver de en ny vinkel på materialet og temaet.

LYD PORT var inviterede til Seoul, Sydkorea i slutningen af november, hvor de opførte en snigpremiere fra Macro Plastic med scenen ”Fossil”. LYD PORT repræsenterede her Danmark, til “Oil Tank Culture Park - Global Week”, kurateret af det Sydkoreanske kunstnerkollektiv “Arts Incubator”, som samler internationale og Sydkoreanske kunstnere. Samtidigt fejres 60-års jubilæet for diplomatiet mellem Danmark og Sydkorea.