1 nov 2019

Lyden af arktis

Det bliver et møde med kælvende gletsjere, ensomme fuglekald, nordlys og samiske riter, når NJORD Biennale i 2020 byder velkommen med festivalkomponist Lasse Thoresen og hans højaktuelle orkesterværk LYDEN AF ARKTIS.

Når NJORD Biennale afholdes for tredje gang den 30. januar – 2. februar 2020 er det med en af nordens mest markante skikkelser inden for den ny, klassiske musik som hovednavn. Internationalt anerkendte og prisvindende norske Lasse Thoresen gæster biennalen som composer-in-residence.

På NJORD vil Lasse Thoresen være repræsenteret med flere danske første opførelser, herunder det spritnye og højaktuelle orkesterværk LYDEN AF ARKTIS. I fem årtier har Lasse Thoresen komponeret værker med rod i den nordiske kulturarv, en understrøm af uhæmmet naturkraft og en konstant sensibilitet over for menneskets åndelige dimensioner.

LYDEN AF ARKTIS er ingen undtagelse og kan bedst beskrives som en musikalsk polarekspedition til en vildmark, der er ved at forsvinde. Nogle af jordens smukkeste og mest barske landskaber findes i polarregionerne, samtidig med at de er tydelige vidnesbyrd på klimaforandringer. LYDEN AF ARKTIS er inspireret af Thoresens egne rejser til Svalbard og Finnmark og udtrykker Thoresens møder med de sneklædte og rå vidder.

I samarbejde med Arctic Philharmonic Sinfonietta (NO), der ligeledes gæster Danmark for første gang opføres satserne Bare hvitt, Brefront og Minnemøter fra LYDEN AF ARKTIS under direktion af sinfoniettaens kunstneriske leder Tim Weiss (US). Det bliver et møde med kælvende gletsjere, ensomme fuglekald, nordlys, samiske riter, erindringer og sange.

Et væld af andre koncertoplevelser

Foruden Lasse Thoresen og LYDEN AF ARKTIS vil NJORD 2020 byde på et væld af andre koncertoplevelser. Over festivalens fire dage kan man på scenerne blandt andet opleve Peter Herresthal (NO), Michala Petri (DK), Mogens Dahl Kammerkor og Nordic Voices opføre værker af blandt andre Eivind Buene (NO), Sunleif Rasmussen (FO), Juliana Hodkinson (UK) og Arnannguaq Gerstrøm (GL). Derudover vil der være mulighed for at fordybe sig i et væld af tværkunstneriske produktioner bl.a. lysdesign i samarbejde med Copenhagen Light Festival, fængslende poesi, talks og samtalesaloner med kunstnerne og islandske sagaer fortalt for børn og meget, meget mere.