21 aug 2019

Krist Klangen

Niels Lyhne Løkkegaard vender hjem til Ribe med Langgaard-inspireret 24-timers værk

Når årets Rued Langgaard Festival løber af stablen i starten af september, bliver det med en række spektakulære events på programmet. Blandt disse står uropførelsen af 24-timers værket Krist Klangen helt centralt. Her forvandler og forlænger den banebrydende danske komponist Niels Lyhne Løkkegaard med ni tonegeneratorer, to orgler og et kor slutakkorden i Rued Langgaards visionære værk Sfærernes Musik.

Sfærernes Musik, der blev komponeret i 1916-1918, står i dag som en af de mest originale kompositioner i dansk musik i det 20. århundredes første halvdel. Værket rummer adskillige nyskabelser heriblandt et af musikhistoriens første eksempler på nedskreven musik, der spilles direkte på klaverets strenge. Langgaard kaldte værkets 9-tonige slutakkord for Krist og det er denne akkord, der nu bliver til værket Krist Klangen. I opførelsen af værket inddrager Niels Lyhne Løkkegaard både Domkirken, Domkirkepladsen ved Kannikegården og ruinen under Kannikegården.

Niels Lyhne Løkkegaard, der selv er fra Ribe, er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium og Kunstakademiets Arkitektskole. I sine værker udforsker Løkkegaard lydens sanselighed og arbejder med musik, der både kan høres og mærkes. Løkkegaards arbejde med fysisk lyd tager udgangspunkt i mangedobling af musikinstrumenter som kompositorisk greb, og dette har udmøntet sig i værker for bl.a. 18 klarinetter, 100 triangler og 9 klaverer. Foruden den fysiske lyd interesserer Løkkegaard sig for, hvad han selv kalder “musik for det indre øre” – en form for imaginær musik, der kun kan høres i lytterens indre øre. Løkkegaard er således leder af Institut for imaginær lyd ved Rytmisk Musikkonservatorium, hvor han også er adjunkt.

Læs mere og se hele programmet på langgaardfestival.dk