30 jan 2017

Hæder til Mette Nielsen

Ved en koncert under FIGURA Festspiele d. 28. januar 2017 i Bygningskulturens Hus, blev årets Axel Borup-Jørgensen Komponistpris overrakt komponisten Mette Nielsen.  I motiveringen lød det:

"Mette Nielsen søger poesien i det uventede. Noget sættes i gang. Noget som umiddelbart kan virke kalkuleret og mekanisk, men som rummer muligheden for, at uforudsigelige ting kan ske. 

I værkrækken Square får musikerne instruktioner via iPods som er sat på “shuffle-funktion”. Musikken bliver på samme tid tilfældig og kontrolleret. Musikerne har et mulighedsrum, men de ved ikke, hvornår hvad skal ske. De bliver opmærksomme på hinanden på en helt ny måde. Og tilhørerne får følelsen af at deltage i et koncentreret ritual. 

Interessen for interaktion og for, hvordan vi oplever os selv og hinanden gennem lyd har ført til, at Mette Nielsen også har arbejdet med lydinstallation, I “En lydinstallation om stilhed” gives publikum mulighed for selv at gå på opdagelse i deres eget forhold til lyd. 

I andre værker arbejder Mette Nielsen med traditionelle kammermusikalske besætninger og kendte musikalske virkemidler, som i “Jeg vil ikke falde” skrevet til FIGURA Ensemble og “Kvartet til minde om en sang” for strygekvartet. Her bliver musikken til en intens lytten indad - en søgen efter den stemme, vi hører inde os selv, når vi giver os selv lov til at dvæle i stilheden. 

Mette Nielsen arbejder fokuseret og målretttet med sine musikalske idéer. Samtidig er hun åben og søgende både på det menneskelige og det musikalske plan - og man mærker, at de to ting for hende hører sammen. Hun har gennem sit arbejde vist, at hun er en musikalsk stemme, som man gerne vil lytte til. Hun er inde i en stærk og spændende udvikling, og det bliver spændende og berigende at følge hende fremover."

Om Axel Borup-Jørgensen Komponistpris

Axel Borup-Jørgensen Komponistpris er resultatet af flere års arbejde med Axel’s værker i tæt samarbejde med bl.a. Danmarks National Orkestre og kor, Århus Sinfonietta, Ars Nova Copenhagen, Perurama, Gert Mortensen, percussion, Michala Petri, Mahan Esfahan, Hapsicord, Lapland Chamber Orchestra og dirigenter såsom Søren Kinch Hansen, Leif Segerstam og Clemens Schuldt. I år er Fonden Edition Borup Jørgensen og FIGURA Ensemble gået sammen i et bedømmelsesudvalg samt samarbejde om Komponistprisen.

Prisen bliver uddelt til en lovende ung komponist som således får mulighed for at udvikle sin musik i de bedst mulige rammer.