24 jan 2019

Gamle former - nye værker!

Athelas indleder koncertåret d. 3. februar med bl.a. en monumental uropførelse

Under overskriften: "Gamle former - nye værker!" tager Athelas det gode gamle gennemprøvede format ouverture, koncert/tonedigt, symfoni frem, og hører hvad der kommer ud af disse former, når tre af tidens komponister fylder dem ud.

Allan  Gravgård Madsen: Ouverture

Ouverture er skrevet af Allan Gravgård Madsen. Athelas har ikke tidligere spillet hans musik, og hans version af Ouverture-begrebet får sin danske førsteopførelse på koncerten.

Missy Mazzoli: In spite of all this

Den amerikanske komponist Missy Mazzoli står bag koncertens andet værk: In spite of all this. Et ægte New Yorker værk – let minimalistisk, let velklingende og let swingende

Mazzoli er en fremadstormende komponist, der bl.a. er kendt for sin opera Breaking the Waves over Lars von Triers film. Hendes værker spilles af de største navne, og hun er en typisk amerikansk komponist, der ikke går af
vejen for lidt pæne klange, antydninger af minimalisme og duft af populærmusik i sine værker, hvis det passer hende.

In spite of all this er skrevet i 2005 som et forsøg på at beskrive tidens sårbarhed, angst, vrede, medfølelse og optimisme!

Simon Christensen: Ensemble

Koncerten slutter med en kæmpe uropførelse af komponisten Simon Christensen. Christensen er mange måder en enspænder i musikken, der går sine helt egne veje for at skabe tilstande af en helt særegen skønhed.

Det nye værk, som Athelas bestilte for flere år siden, er af symfonisk længde og med en informationstæthed, der er på niveau med de største symfonier. Men informationerne er næsten konstant gemt i en monumental klang – i en glitrende og knitrende monolit af lyd.

Værket har fået titlen ENSEMBLE og spiller i næsten 45 minutter. Ensemblet er delt op i 5 små grupper, der i store dele af værket spiller i hver sit tempo, ligesom der er en udstrakt brug af mikrointervaller, overtoner, klangforandrere og omstemning. I løbet af stykket udvikles pausen - soundholes kalder Simon Christensen det - til at være en ligeså væsentlig bestanddel af stykket, som når der skabes lyd.