26 feb 2019

Fugle, farver og bjerge

En eftermiddag i den franske komponist Oliver Messiaens tegn

Olivier Messiaen var en nyskabende modernist og dybttroende katolik, og i hans musik forenes denne tilsyneladende modsætning. De store inspirationskilder i Messiaens musik er troen, kærligheden og naturen - ikke mindst fuglene. Messiaen var amatørornitolog og nedskrev fuglenes sang på rejser i store dele af verden.

I størstedelen af sit liv var han organist i Trinitékirken i Paris, hvor musikinteresserede valfartede til for at høre mesteren improvisere. Han underviste flere generationer af komponister i det 20. århundrede, bl.a. på de internationale sommerkurser i Darmstadt. Blandt hans elever er navne som Stockhausen og Pierre Boulez.

Denne eftermiddag vises dokumentarfilmen: The Crystal Liturgy om hans værk og liv efterfulgt af oplæg ved Erik Christensen, Messiaenkender og tidligere vært på radioprogrammet Lyt til Nyt samt Nils Holger Petersen, der arbejder med forholdet mellem musik og teologi og er lektor emeritus i kirkehistorie. Eftermiddagen afsluttes med en minikoncert i Asta Bar, hvor Mezzosopran Hetna Bruun og pianist Kristoffer Hyldig synger og spiller uddrag af Messiaens sangcyklus Harawi, og Kulturen i Sct. Matthæus byder desuden på et glas vin.

Arrangementet er et samarbejde mellem Cinemateket, Trinitatis kirke, Kulturen i Sct. Matthæus og Institut Francais du Danemark.


Eftermiddagens program
 

14.00-14.05 Velkomst og introduktion af program ved Anton Pihl og Erik Christensen

14.05-15.00 Dokumentarfilmen The Crystal Liturgy af Olivier Mille
15.00-15.45 Oplæg og dialog ved Erik Christensen og Nils Holger Petersen, med mulighed for spørgsmål fra salen

15.45-16.00 Publikum finder en stol og et glas vin i Asta Bar
16.00-16.30 Minikoncert i Asta Bar med Hetna Bruun og Kristoffer Hyldig

16.30-17.30 Samtale og vin.