10 apr 2018

Face the music

Komponisten Lasse D. Hansen konfronterer newyorkerne med deres egne minder

Når musikteaterforestillingen Face the Music modtager sin New York-premiere lørdag d. 14. april, venter der publikum en overraskelse. De tror at de skal overvære et foredrag af en anerkendt skandinavisk musikforsker. I virkeligheden er den 27-årige dansker komponisten Lasse D. Hansen, og publikum er selv en del af forestillingen. De ved det bare ikke endnu. 
 
"Min forskning peger på at vi lytter til musik af to forskellige årsager: For at komme i en bestemt stemning - og for at fastholde os i en bestemt stemning."

Sådan lyder åbningsreplikken i musikteaterforestillingen Face the Music, der opføres af det internationalt anerkendte ensemble Contemporaneous under dette års MATA - en festival, der konsekvent roses i tidsskrifter som the New York Times, the Wall Street Journal og the New Yorker som en af byens førende når det gælder ny musik. Publikum ved bare ikke at det er en replik, eller at det overhovedet er en forestilling, de er vidne til. Ikke endnu. 

Når newyorkerne lørdag aften indtager deres pladser på det ikoniske spillested the Kitchen, tror de nemlig at de skal overvære et foredrag om en særlig skandinavisk musikforskning. De aner dermed intet om den »teaterfantasi«, der ifølge forestillingens komponist og forfatter Lasse D. Hansen kommer til at udspille sig - ligesom de snart vil opdage at musikforskeren hverken er forsker eller fra Skandinavien, men den amerikanske skuespiller Matt Christian i forklædning. 

"MATA så muligheder i det her overraskelsesgreb, hvor musikken langsomt, men sikkert, bryder ind og overtager foredraget. Fortællingen om den skråsikre, rationelle forskertype, der ufrivilligt forsvinder ind i musikken, er fortællingen om os alle. Om menneskers gentagne møder med noget absolut større end sig selv, og om det ubehag, der nødvendigvis følger med til at prøve at begribe det ubegribelige", fortæller Lasse D. Hansen. 

Mellem virkelighed og fantasi 

"Jeg bruger newyorkernes egne minder som en del af kompositionen", lyder det overlagt fra den 27-årige komponist. Han har skrevet musikken i mange forskellige genrer for at vække minder hos publikum. Minder om musikoplevelser som folk over hele verden kender til: Forældres vuggesang, ungdomsværelsets pladesamling og guitaren om lejrbålet. "Publikum tror, at de bare er til et foredrag, men de vil opdage undervejs, at ikke alt er som det plejer. Det hele er iscenesat og intet er tilfældigt: Det musikerne og skuespillerne laver på scenen, den særlige lyssætning, forskerens slideshow, ringende mobiltelefoner og statister blandt publikum, begivenheder fra tidligere på aftenen, der pludselig bliver gentaget, og meget andet. Alt sammen for at gøre sammensmeltningen af virkelighed og fantasi så flydende som overhovedet muligt." 

Lasse D. Hansen beskriver hvordan Face the Music's hovedperson, forskeren, ønsker at begribe det ubegribelige. Forskeren vil i sit foredrag indvie og guide publikum i hvordan musikken påvirker mennesker, men gør samtidig alt hvad han kan for selv at stå imod dens påvirkning. 

"Han har for mange uoverskueligt følelsesladede minder, der alle udløses af forskellig musik. Særligt ét traumatisk minde om en ulykkelig gymnasiekærlighed prøver han at holde på afstand. Det er nemmere for ham at observere og kortlægge andres liv og oplevelser med musikken fra sidelinjen end at skulle overgive sig til den selv", fortæller Lasse D. Hansen. Musikkens væsen lader sig dog ikke sådan indfange. Den indfanger i stedet forskeren, der tages med på en rejse og konfronteres med sine skyggesider. "I dét lys er fortællingen ligeså arketypisk som en myte, eller som når Dickens udsætter Scrooge for fortidens, nutidens og fremtidens ånder".