21 feb 2018

Exile

En koncert med musik, eller komponister, der kan siges at være i eksil, sættes på programmet

I 2016 uropførte Athelas Sinfonietta en kammersymfoni af komponisten Peter Bruun med titlen “Når du engang har forladt”. På det tidspunkt hvor værket blev skrevet, var medierne fyldt med billeder af flygningestrømme, druknede børn i Middelhavet eller de par hundrede mennesker, der travede på en dansk motorvej. Uundgåeligt blev værket inspireret af disse begivenheder. Værket er elementært gribende, alvorligt og smukt klingende, og ensemblet havde efter uropførelsen straks lyst til at spille musikken igen.

Derfor har Athelas nu taget udgangspunkt i dette værk og tilrettelagt en koncert Søndag d. 25. februar med titlen ‘Exile’, hvor musik, eller komponister, der kan siges at være i eksil, sættes på programmet. Ikke for at deltage i nogen form for politisk aktivisme, men for at give et rum til eftertanke om menneskelivets talrige udfordringer, og forhåbentligt inspirere til større forståelse for de forskellige vilkår, vi mennesker lever under.

Til at supplere Peter Bruuns emotionelt rørende værk, har de programsat musik af den Cubanske komponist Louis Aquirre, der er gået i eksil i Danmark fra et styre, han ikke kan finde sig til rette under. Han har siden sin ungdom haft en ufærdig kammersymfoni liggende, men han har nu efter 27 års ventetid skrevet den færdig til os. Man kan måske sige, at han således, som vi alle før eller senere kommer det, er i eksil fra sin ungdom.

Dertil føjes et værk af den danske komponist Ivar Frounberg, der i mange år har boet i Oslo, hvor han har været professor i komposition. Han har i løbet af de år skrevet en række værker, der alle er blevet en del af det samlingen ‘Af en asylants dagbog’, hvor han på forskellig vis giver udtryk for det tab og den rodløshed, der hører med til at bosætte sig i et andet land - uanset at det er et naboland med fælles historie, kultur og næsten samme sprog.

Koncerten afrundes med et værk af koncertens dirigent Daniel Moreira, der tidligere har dirigeret Athelas. Moreira er også komponist og i Athelas har vi tidligere præsenteret et enkelt charmerende og finurligt værk af denne i Hannover eksilerede
brasilianer, der har søgt til Europa for at være tæt på udspringet for den musik han brænder for. Hans værk ‘Countdowns’ er for ensemble samt elektronik og er en både elegant, morsom og kraftfuld musik der leger med begrebet ‘Nedtælling’ i helt konkrete eksempler fra raketopsendelser, sport mm - men der ligger jo også en betydning i udsagnet: “Nedtællingen er begyndt ...”