1 nov 2017

Et non-event for lydkunst

Festivalen Curatorium finder (ikke) sted - igen!

Curatorium er et kuratorisk non-event, der hylder lyd. Festivalen, som på samme tid både finder sted og ikke finder sted, undersøger om selve fortællingen om et event og et kunstværk kan skabe begivenhedens og kunstværkets realitet.

I kunstens og musikkens verden interesserer vi os ofte mere for programsammensætningen end for programmets enkeltdele. Kuratorens værk; at skabe det rette program med den rette fortælling bliver således tillagt større værdi, end de værker programmet fører tilbage til. På Curatorium accepteres dette, og ved at basere festivalen og værkerne udelukkende på fortællinger om imaginære kunstværker leges der kritisk og drilsk med denne tendens, hvor selve programmet bliver kunstværket. Som resultat kan festivalen siges at være den ultimative brugerinddragelse, hvor publikum er frie til at skabe deres egne forestillingsværker i et åbent grænseløst mulighedsrum.

FRA 100 PULSERENDE HJERTER TIL OMFATTENDE STJERNEMELODIER

I 2016 præsenterede Curatorium for første gang et program bestående af fængende fiktive værker. Her kunne man bl.a. opleve en komposition for 100 bankende, blødende hjerter, et værk for bækkener, vandfald og modular synthesizer samt adskillige andre utrolige lydværker. Efter et succesfuldt debut-år vender lydfestivalen nu tilbage med en række værker, der nyder uanede mugligheder, indtager nye rum og skaber hidtil usete og –hørte materialer, medier og resultater.

Komponist Anja Jacobsen tager publikum med på en tur til den anden side af vores solsystem i sit værk Variable Star Piece. I værket spredes 70 sangere i en hall og synger melodier udtrukket direkte fra fluktuerende lyskurver, som stråler fra nyligt opdagede stjerner i et fjerntliggende solsystem – hver sanger synger sin egen stjerne. Med værket Monadology skaber amerikanske Michael Pisaro Festivalplakater Curatorium 2016 en uendelig, vægtløs harmoni af bobler, der multiplicerer sig og frembringer mindst 82.705 unikke toner på én gang. På Curatorium 2017 kan man altså bl.a. se frem til en musikalsk tur ud i fjerne solsystemer og tilbage igen og rundt om boblende, endeløse harmonier - båret af sted af både danske og internationale lydkunstnere og komponister.

EN VIRKELIG IMAGINÆR FESTIVAL

Curatorium har allerede nu et liv på den største digitale platform for personlige fortællinger, Facebook. Her offentliggøres samtlige kunstnere og værkbeskrivelser løbende, og det er her, værkerne indtager deres plads i publikums forestillingsverden. Hvert værk får lige så mange individuelle virkeligheder, som der er læsere på Facebook. Fra den 18. november dukker Curatorium fysisk op i københavnernes hverdag, og festivalen kulminerer, når byen fyldes med plakater, der kommer til at hænge side om side med plakater for byens andre events.

Er det muligt at sidestille Curatorium med andre mere fysiske begivenheder? Er denne festival og de præsenterede værker akkurat lige så virkelige?

Bedøm selv!