1 maj 2017

Dunkeltårn

- et lyd- og lysværk ved Hvide Sande Havn

Dunkeltårn er et lyd- og lysværk - et landart værk - skabt specielt til sydmolen, Hvide Sande Havn, af billedkunstner Astrid Gjesing og komponist Sisse Lunøe. Det består af et 4 m. højt trætårn, som har en åben konstruktion, der tillader, at man kan stille sig ind i tårnet, så man på én gang er indeni og udenfor.

I toppen af tårnet blinker et kraftigt lys. Lydinstallationen til værket er elektroakustisk. Den består af sætninger, enkelte ord og dele af ord, der er sammenstillet i et forløb, som rytmisk bestemmes af morsesignalet for nødkald: SOS (... - - - ...).

Denne SOS lyd er skabt ud af en menneskestemme. Signalet er ikonisk og tydelig, og det blander sig med lydene af vinden, bølgerne og sandets hvislen. Det er stærkt, det er forståeligt og ubønhørligt i sammenhæng med lyset. Det samler simpelthen tårnets idé.

Tårnet er en skrøbelig konstruktion og det er også uberegneligt, for ind imellem kan man godt se lyset, og ind imellem er det væk. Ind imellem kommer så lyden, et råb om hjælp, der kan høres, når man står inde i tårnet. Med andre ord, den stærke, bestandige og uimodståelige advarsel, som et normalt fyrtårn har som sit udtryk, gøres i Dunkeltårnets konstruktion til et paradoks, en umulighed.

Dunkeltårn blev indviet d. 30. april og er en del Aarhus 2017.