30 jan 2019

Dansk uropførelse på Eclat festival

Den danske komponist Christian Winther Christensen har i en årrække markeret sig både nationalt og internationalt som en komponist, der skubber grænser og skaber musik med et umiskendeligt personligt udtryk.

Nu uropføres hans Piano Concerto ECLAT Festival Neue Musik i Stuttgart, en af de mest toneangivende og eksperimenterende festivaler for ny musik i Tyskland. Værket er bestilt og uropføres af SWR Symphonieorchester, hvilket i sig selv er en bemærkelsesværdig anerkendelse for en dansk komponist. Orkesterbestillingen har været undervejs, siden programlæggeren hos det højtprofilerede symfoniorkester oplevede Christian Winther Christensens dobbeltkoncert Chromatische Weltmusik (2013).
 
Piano Concerto er en hyldest til klaverkoncerten som genre, baseret på klicheer i Christian Winther Christensens stille univers. På sin helt egen måde relaterer Winther Christensen sig ofte til musikhistorien gennem citater og antydninger, der flettes ind i værkerne, og i Piano Concerto fungerer klaveret både som slagtøjsinstrument og som et historiefortællende monster fra fortiden med dets massive akkorder.

Piano Concerto er baseret på en teknik, som komponisten også har anvendt i tidligere værker. Klaveret er indspillet på forhånd, og lyden aktiveres ved berøring af tangenterne, uden at de trykkes ned. Kontaktmikrofoner opfanger alle små lyde genereret af pianistens fingre mod tangenterne, alt imens en "spøgelsespianist" med et MIDI-keyboard bag scenen styrer live-afspilningen af det indspillede klaver.

Uropførelsen finder sted d.  i Stuttgart Theaterhaus.