1 apr 2025

CARL NIELSEN OG ANNE MARIE CARL-NIELSENS LEGAT UDDELER ÅRETS HÆDERSPRISER

Tre DKF komponister blandt hædersprismodtagerne

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat hædrer i 2025 seks fremragende danske kunstnere, der hver modtager Danmarks største hæderspris på 1.000.000 kr.

Årets hæderspriser går til DKF komponisterne Kirstine Lindemann, Signe Lykke og Bára Gísladóttir, musikerne Bjarke Mogensen og Michala Petri samt sangeren Stephen Milling.

KOMPONISTER MED STÆRKE STEMMER I SAMTIDEN
Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatet uddeler i år hæderslegater til tre komponister, der står kunstnerisk stærkt i en kompleks samtid. De udforsker og udfordrer musikalske formater, navigerer ubesværet i det tværmediale kunstneriske landskab og ser samskabelse som central for kunsten.

“Årets legater fremhæver samarbejdet mellem komponist, dirigent og orkester som forudsætning for at samtidsmusikken med dens iboende nybrud præsenteres i høj kvalitet i koncertsalene,” udtaler bestyrelsesmedlem, komponist Line Tjørnhøj.

Komponisten Kirstine Lindemann modtager hædersprisen for sit dybt originale og undersøgende arbejde i krydsfeltet mellem lyd, krop og rum. Med kroppen som centralt kompositorisk materiale undersøger hun forholdet mellem mennesker gennem lyd, gestik og fysisk resonans.
Hendes værker bevæger sig mellem koncert, performance og installation og skaber sanselige oplevelser, hvor publikum inviteres til at lytte med hele kroppen.

“Kirstine Lindemann er en komponist med særlig interesse for kroppen og bevægelsen som kompositorisk materiale, lyd og udtrykskilde. Kirstine Lindemann arbejder konsekvent med ’undersøgelse’ af det kunstneriske ’materiale’ som forudsætning for sine værker. Hendes kompositioner er dybt originale, relaterer sig nært til samtidens hyper-komplekse medievirkelighed og præsenterer sig særligt sanseligt og inddragende for publikum”, uddyber Line Tjørnhøj.

Den anden af de komponister, der hædres i år er Signe Lykke, der har markeret sig med stor kunstnerisk bredde og integritet. Hun arbejder i krydsfeltet mellem klassisk komposition og tværæstetiske formater og har markeret sig med værker til både symfoniorkester, opera, dans og film. Hendes musik beskrives ofte som poetisk og tekstuel og kredser om perceptionen af harmoni og tid. Hun har komponeret værker til blandt andre Aarhus Symfoniorkester, Det Kongelige Kapel, Theatre of Voices og DR Symfoniorkestret, og er i øjeblikket aktuel med en række nye værker til prominente solister og ensembler i ind- og udland.

“Signe Lykke er en komponist der ubesværet og med stor kunstnerisk integritet integrerer tidens teknologiske udtryksmidler i både musikkens storformater som opera, surround-sound, symfoniorkester og dans, men også skaber enkle og smukt formede lydlandskaber for film og kammerensembler. Signe Lykke insisterer på samskabelse som forudsætning for den gode musikoplevelse”, lyder bestyrelsens motivering.

Den sidste i rækken af komponister er komponist og kontrabassist, Bára Gísladóttir. 

"Hendes musik kredser om lyd som et levende væsen og udforsker støj, resonans og ekstrem dynamik i værker, der ofte balancerer mellem det intime og det monumentale. Bára Gísladóttir er en komponist der opfatter lyd som ’en levende organisme’. Hun henter frit sin inspiration fra helt forskellige kilder som dødsmetal, techno og kompositionsmusik. Bára Gísladóttir afsøger de helt ekstreme lydlige muligheder særligt inden for instrumenternes støjlyde og dynamik og optræder i flere af sine værker som improviserende kontrabassolist" udtaler Line Tjørnhøj.

STORT TILLYKKE til alle prismotagerne.