28 mar 2022

Børresens erindring

Remix af skagenskomponisten

Et remix er en musikalsk genfortælling, som gør musikken ny og giver os mulighed for, at høre den på en ny måde i en ny tid. Hakon Børresen er kærligt blevet kaldt Danmarks mest kendte, glemte komponist. Nu bliver han fejret med en ny udstilling på Kystmuseet Skagen, hvor komponist og lydkunstner Hans Sydow Børresens laver en musikalsk genfortælling af skagenskomponisten. Børresens Erindring åbner som lydinstallation 9. april 2022 kl. 13 og udkommer samtidig som digital udgivelse, der hvor du plejer, at downloade eller streame din musik. Udstillingen kan opleves til og med den 30. juni 2022.

BIOGRAFI
Hakon Børresen kom til Skagen i 1899 og blev venligt modtaget i kunstnerkredsen. Det var naturligt, at der kom en musikmand med. For den unge komponist var det en stor lykke, at lære de andre kunstnere at kende og vemodigt og tomt at være den, der overlevede dem alle. Krøyers flygel stod i et hjørne af Hakon Børresens arbejdsværelse på Christian X's vej. Han arvede flyglet efter Krøyers død. Alle Børresens større værker er komponeret her, også den begravelsesmarch, han skrev til Krøyer. Krøyer var i sin tid med Børresen ude at se på grunden og syntes at stedet lå alt for langt ude på heden. Nu ligger det om ikke centralt, så dog med byen omkring sig. Et andet Skagen er vokset frem. 

OM LYDINSTALLATIONEN
I Børresens Erindring er hver sats bygget op omkring en af Børresens skagenskompositioner og en musiker, som spiller ledemotiver fra værket. Hans Sydows remix foldes ud som lydinstallation på Kystmuseet i Skagen, hvor hver sats afspilles i hvert sit hus på museet. Man skal altså som publikum gå rundt fra hus til hus for at få hele værket med. På den måde forenes det Skagen, som var inspirationen for Børresen og den musik han skrev der. I Børresens Erindring medvirker vokalist Tine Kortermand , violinist Anne Eltard, klarinettist og saxofonist Christian Vuust, flygelhornist Jørgen Heick, bassist Anton Johannes Hejl og elektronmusikeren ProdSydow. Komponist Hans Sydow spiller selv på Krøyers flygel (som Børresen arvede efter Krøyer) og orglet i Skagen Kirke (som Børresen har spillet på), men han spiller også ledemotiver fra Børresens musik på diverse legetøjsinstrumenter for at bringe temaerne tilbage til oprindelsen i Børresens erindring. I Børresens Erindring indgår også optagelser med Kong Frederik IX, som dirigerer Danmarks Radios Symfoniorkester i Børresens glansnummer: Ouverturen til operaen Den kongelige gæst, som blev opført ikke mindre end 134 gange på Det Kgl. Teater. Der var et tæt bånd mellem Børresen og Kongehuset og lyden af hav, vind og fugle, optaget af lydkunstner Hans Sydow omkring Christian X's gamle sommerresidens Klitgården i Skagen, underbygger ledemotiverne og giver et musikalsk billede af naturen som inspiration for Hakon Børresen. 

Børresens Erindring er komponeret og produceret af Hans Sydow og bygger på erfaringerne fra Sydows Skagenssymfoni, der udkom som digitalt album i 2020 og blev lanceret som P2 koncert på Krøyers fødselsdag 23. juli. Hans Sydow er cand. musicae i musikformidling med speciale i elektronisk komposition. Som komponist arbejder han med sprog og reallyd som musikalsk materiale og gør en dyd ud af, at blande traditionerne: Pop og avantgarde, det iørefaldende og det støjende. Sydow modtog i 2007 Statens Kunstfonds treårige legat for sit arbejde med musikformidling, og arbejder med levendegørelse af rum og genoplevelse af historien gennem lyd. Som musikformidler har han erfaring fra en række redaktioner pa? DR: P1, P2, P3 og har desuden været organist i Fjordpastoratet. I 2021 modtog Hans Sydow Hakon Børresens Hæderslegat for sit engagement i og kendskab til såvel Børresens liv som hans musik.