AGONY - en spiseopera

Alle sanser bliver taget i brug - også smagsløgene - når liveservering og opera bliver til en enhed.

Komponisten Line Tjørnhøj inviterer publikum med til bords, mens et familiedrama udspiller sig med Il Padre, patriarken, for bordenden. Dramaturgien følger festmåltidets rytme, og librettoen er centreret omkring den nye generations opgør med patriarkatet.

Line Tjørnhøjs musik udforsker hele den menneskelige stemmes udtryksunivers. Fra ordenes intellektuelle betydning, over det dramatiske og ekspressive følelses spektrum og til den trøstende beroligende skønhed og klang.

Herudover arbejder hun opfindsomt og humoristisk med instrumentering og konkretlydskaber. I AGONY er det lyden i køkkenet, af måltidet og os mennesker, der skaber det musikalske univers.

Kok og madstylist Michelle Appelros har komponeret festmenuens fem retter. Hun bruger også køkkenredskaberne som instrumenter. Maden bliver primært lavet af økologiske råvarer af Spiselauget på Godsbanen.

Iscenesættelsen er skabt af instruktør, medforfatter og scenograf Giacomo Ravicchio.

Line Tjørnhøj har desuden givet spiseoperaen en socio-økonomisk dimension ved at lave et samarbejde med kvinder fra Tal Al-Rumman i Jordan for at støtte dem i deres bestræbelser på at blive uafhængige og selvforsynende. De producerer det parmesan-lignende produkt Jameed, der indgår som ingrediens i AGONY.

Operaen er en del af Aarhus, Europæisk Kulturhovedstad 2017.