9 sep 2020

12 instrumenter til Henning

12 instrumenter til Henning er et nyt værk af den danske komponist Anders Lauge Meldgaard (tidligere kendt som Frisk Frugt). Stykket er et forunderligt og stimulerende møde mellem Meldgaard selv og den afdøde, anerkendte danske komponist og fluxus kunstner Henning Christiansen. Mødet mellem de to sker med udgangspunkt i en trio af Christiansen fra 1975, der agerer grundmateriale for det nye værk 12 instrumenter til Henning. Denne trio er blevet undersøgt med lup og genkomponeret af Meldgaard, som med sine karakteristiske, musikalske virkemidler oversætter tidligere tiders musik til et nyt melodisk udtryk. Resultatet er en ganske unik komposition, der er nuanceret nok til at kunne rumme Christiansens tonesprog side om side med Meldgaards mangefacetterede musikalske palet.

Værket 12 instrumenter til Henning blev oprindeligt kommissioneret af Museet For Samtidskunst i Roskilde i forbindelse med Christiansen i Høj Sø , en udstilling om den fremtrædende avantgarde kunstner og komponist Henning Christiansens nyromantiske periode. Christiansen har de seneste år oplevet en renæssance både i dansk og internationalt regi med udstillinger i bl.a. New York og Los Angeles, men hans arbejde fra 70’erne overses ofte og blev derfor genstand for en særudstilling på Museet for Samtidskunst i 2018. Anders Lauge Meldgaard bidrog til denne udstilling med værket 12 instrumenter til Henning, en genkomposition af to satser (“Gengangeren” og “Gangerpilt”) fra Christiansens Trio. Om tiden der gik (Opus 91) fra 1975, oprindeligt skrevet for blokfløjte, cello og klaver.

12 instrumenter til Henning er Christiansens musik blevet transformeret tone for tone fra de originale noder til en ny, strålende komposition. Hver takt er genskrevet efter et særligt system, skabt af Anders Lauge Meldgaard, som forklarer: “Jeg forestiller mig, at Hennings værk er blevet ældre, instrumenterne har vokset sig større, har formeret sig og ændret tempo.” På den måde er de tre oprindelige instrumenter blevet til tolv: blokfløjten er udvidet til en hel blæsersektion, klaveret spreder sig ud over cembalo, synthesizer og orgel og celloens rolle spilles nu også af flere strygeinstrumenter. Derudover har Meldgaard skrevet alle rollerne i forskellige tempi. Hvert instrument spiller altså i sin ganske egen rytme og skaber på den måde en ny enhed af frit forbundne taktarter, som vugger sammen med hinanden i mange lag.

12 instrumenter til Henning begynder med en stor klangsky, 12 instrumenter der alle resonerer med hinanden i en stor, smuk kakofoni. Herfra udfolder den 37 minutter lange komposition sig lidt efter lidt. Efter 8 minutter fordamper skyen og afslører et ualmindeligt organisk arrangement i ensemblet. Som at spadsere igennem en ukendt bevoksning giver hvert enkelt instrument sig til kende på skift, blomstrende fraser og rislende melodier kommer til syne mellem hinanden. 12 instrumenter til Henning er en fascinerende udfoldelse af Henning Christiansens musikalske praksis, men udgivelsen er først og fremmest et perfekt eksempel på det unikke udtryk, som efterhånden er blevet kendetegnende for Anders Lauge Meldgaards virke som musiker og komponist. En uforlignelig evne til at forene minimalisme med det romantiske, et særegent og lyst udtryk, der får det uforståelige til at virke soleklart.