4 sep 2017

ÆTER på Ars Electronica

Dansk lydinstallation på international festival for mediekunst

Lydkunstneren Christian Skjødt er blevet inviteret til at udstille på vel nok verdens største og vigtigste internationale festival for mediekunst, Ars Electronica Festival 2017. Her medvirker han med lydinstallationen ÆTER (2017)

"Æter kan ses som en undersøgelse af elektromagnetisme, som oversættes til et immersivt sonisk miljø.

Bestående af store kobberantenner og analoge elektroniske kredsløb, omdanner disse autonome systemer de elektromagnetiske bølger i luften omkring os til lavfrekvent lydmateriale. Æter “lytter” altså både til omgivelserne - naturen, teknologien og den besøgende - såvel som sig selv, idet de enkelte antenner også udsender elektromagnetisk stråling.

Værket er derved i konstant forandring og inviterer til ikke blot at udvide vores opfattelse af verden og dens dimensioner, men også vores eget perceptionsapparat. Hensigten er ikke at skabe et performativt instrument, der gør det muligt for besøgende at spille, men snarere at skabe et komplekst sammenkoblet netværk."

Projektet tager sit afsæt i den russiske videnskabsmand Léon Theremins (1896-1993) mest ikoniske opfindelse, musikinstrumentet thereminen, som oprindeligt opstod ud af et forsøg på at lave et trådløst overvågningssystem.

Lydinstallationen opstilles i en 70 m lang passage i en atombunker under en nedlagt postsorteringscentral - nu kaldet POSTCITY - som danner hovedrammen omkring festivalen.